Cântărirea în mișcare a mașinilor. Modificări în legislația rutieră din Republica Moldova

Cântărirea în mișcare a mașinilor. Modificări în legislația rutieră din Republica Moldova Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova a inițiat un proiect care prevede cântărirea în mișcare a autovehiculelor aflate în circulație pe drumurile publice.

Legislația rutieră aduce noi schimbări. Sistemul Informațional va automatiza procesul de cântărire a sarcinii pe osie și preselecție a vehiculelor ce depășesc limitele de sarcină admisibile. Proiectul a fost aprobat de Guvernul de la Chișinău.

Sistemul va efectua măsurători 24/7 pe tot parcursul anului și va acoperi cel puțin 95% din totalul fluxului de camioane care circulă pe drumurile publice. Sistemul va asigura controlul accesului la date și securizarea datelor colectate a utilizatorilor, potrivit Știri.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorul proiectului menționează că, prin implementarea sistemului, va fi asigurată prevenirea deteriorării drumurilor publice naționale din cauza depășirilor de greutate a camioanelor și va contribui la majorarea duratei de exploatare a drumurilor și la reducerea cheltuielilor de întreținere și de reparație curentă a lor.

Legislația rutieră. Schimbări legate de indicatoare și de mijloacele de semnalizare

Totodată, siguranța conducătorilor auto pe drumurile publice naționale va fi îmbunătățită. Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul circulației rutiere.

Semnul de circulație pe care puțini șoferi îl cunosc

Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul a aprobat modificări de ordin tehnic la Regulamentul circulației rutiere. Acestea au scopul de a aduce în concordanță mijloacele de semnalizare rutieră a indicatoarelor rutiere și a marcajului rutier, în conformitate cu standardele tehnice naționale existente în domeniu.

Stabilirea cerințelor clare referitor la utilizarea indicatoarelor rutiere de către administratorii drumurilor publice, precum și asigurarea semnalizării corespunzătoare a drumurilor publice vor influența pozitiv, inclusiv asupra siguranței conducătorilor auto în conducerea mijlocului de transport.

Bilanțul accidentelor și  a încălcărilor  rutiere pentru primele 8 luni ale anului 2023 în Republica Moldova:

Depășiri de viteză - 123 000 cazuri, Șofat în stare de ebrietate- 4 000 cazuri, 270 cazuri de încălcare a regulilor de circulație rutieră prin comportament agresiv, 10 000 situațiii de neacordare a priorității pietonilor, 23 000 cazuri, când pietonii au încălcat regulile de traversare a străzilor. 1200 accidente în trafic rutier, în care 122 persoane au decedat, 1477 au fost traumatizate. 378 accidente din cauza vitezei, dintre care 64 persoane decedate, 456 traumatizate. 90 accidente din cauza șofatului în stare de ebrietate: ca rezultat 18 persoane au decedat, iar 113 s-au ales cu traumatisme.