Evenimentul Zilei > Politica > Legile Justiției, votate „pe repede înainte” în Comisia „Iordache”. Ultimul pas, votul din Senat
Legile Justiției, votate „pe repede înainte” în Comisia „Iordache”. Ultimul pas, votul din Senat

Legile Justiției, votate „pe repede înainte” în Comisia „Iordache”. Ultimul pas, votul din Senat

Cele trei legi ale Justiţiei: legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea 304/2004 privind Organizarea Judiciară şi legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost dezbătute și votate, pe repede înainte, în Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției, condusă de social-democratul Florin Iordache.

După ce pachetul legislativ a fost adoptat, marțea trecută, în Camera Deputaților,  senatorii au depus amendamente la masa comisiei „Iordache”, înainte de a intra la votul final în Senat, în calitate de for decisional.

Cele trei legi ale Justiţiei ar urma să fie votate la începutul şedinţei Senatului, potrivit ordinii de zi.

Prin amendamentele adoptate de comisie au fost doar reformulate unele articole, astfel încât actele normativ nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Reprezentanții Opoziției: Deputaţii Stelian Ion (USR) şi Cătălin Predoiu (PNL) au solicitat, la începutul ședinței, amânarea dezbaterilor în comisie pentru a se putea analiza amendamentele depuse de senatori la cele trei acte normative, dar cererea a fost respinsă, cu menţiunea că eventuale neclarităţi ale textelor analizate pot fi lămurite în timpul dezbaterilor.  

Stelian Ion (USR) a semnalat că există unele neconcordanţe în raportul comisiei care a intrat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor.

„Au fost nişte neconcordanţe, din punctul nostru de vedere, grave în rapoartele emise de comisie. Printre ele, faptul că nu au fost cuprinse toate amendamentele şi ce mi se pare mai grav, lucrul asta a putut reieşi din confruntarea înregistrării pe care am făcut-o noi cu raportul, am discutat preţ de o jumătate de oră la câteva articole, s-a votat într-un anumit fel şi în raport apare cu totul altceva. Aşadar, în Camera Deputaţilor s-au votat nişte chestiuni contrare a ceea ce am votat aici (în comisie – n.r.). Mă întreb ce rost mai are să discutăm aici articole, dacă una votăm aici şi alta apare în plen pentru vot. Pe de altă parte, viteza cu care ne impuneţi să verificăm aceste texte, să le citim şi să le votăm. (…) Nici în această dimineaţă nu avem pregătite toate tabelele, în condiţiile în care noi, grupul USR, am trimis încă de vineri dimineaţa amendamente", a spus Stelian Ion, conform Agerpres.