Evenimentul Zilei > Economie > Legi noi pentru achiziții publice de 15 miliarde de euro
Legi noi pentru achiziții publice de 15 miliarde de euro

Legi noi pentru achiziții publice de 15 miliarde de euro

Asociațiile Freedom House România, Expert Forum și Ambasada Marii Britanii la București au organizat, ieri, o dezbatere publică pe marginea prevederilor noilor legi ale achizițiilor publice, o piață de 15 miliarde de euro anual.

Prezent la dezbateri, ambasadorul Paul Brummel a arătat că, din experiența Regatului Unit, românii trebuie să-și simplifice procedurile de atribuire, că au nevoie de o flexibilitate sporită în negocieri și de o transparența mai mare în domeniul achizițiilor publice.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că achizițiile publice reprezintă 10 % din produsul Intern Brut al României și că „este important ca banii statului să fie bine cheltuiți”. Noutatea în viitoarea lege este aceea că, licitațiile publice nu se vor mai raporta la prețul cel mai mic, ci la un raport calitate-preț.

Șanse irosite

Sorin Ioniță, reprezentantul Expert Forum, a spus că achiziția publică este o chestiune de compromis, altfel că procedura se blochează. El a explicat că, anul acesta, România pierde 6-7 miliarde de euro bani europeni, deoarece rata de absorție nu poate depăși 65%. Ioniță a militat pentru monitorizarea marilor proiecte de infrastructură și pentru verificarea licitațiilor organizate de autoritățile locale pe banii de la bugetul național, distribuiți de Guvern în teritoriu.