Evenimentul Zilei > International > Legea care UCIDE PRELUDIUL. Cum se FACE DRAGOSTE cu STILOUL într-o mână și CONTRACTUL în cealaltă
Legea care UCIDE PRELUDIUL. Cum se FACE DRAGOSTE cu STILOUL într-o mână și CONTRACTUL în cealaltă

Legea care UCIDE PRELUDIUL. Cum se FACE DRAGOSTE cu STILOUL într-o mână și CONTRACTUL în cealaltă

Guvernul socialist al Spaniei urmează să introducă o lege privind consimțământul din partea femeii pentru a elimina ambiguitatea în cazurile de viol. Conform legii, consimțământul ar trebui să fie explicit. Adică DA înseamnă DA iar orice altceva, inclusiv tăcerea, înseamnă NU, titrează The Guardian.

Sexul fără consimțământ explicit ar fi, prin urmare, considerat viol.  Această mișcare porneşte din ură împotriva verdictului în cazul violului de la festivalul din Pamplona unde cinci bărbați au fost acuzați că ar fi viola o tânără de 18 ani în timpul festivalului cu tauri.  Doi dintre bărbați au filmat "asaltul", în timpul căruia femeia violată este tăcută și pasivă.

Judecătorii au interpretat acest lucru ca un consimțământ – un judecător chiar a comentat că părea să se bucure şi ea – iar acuzația de viol a fost retrasă.  Conform legislației spaniole, violul trebuie să implice violența și intimidarea. Hotărârea a provocat o revoltă și a dus la demonstrații în toată țara. Cei cinci bărbați sunt eliberați pe cauțiune în așteptarea recursului împotriva sentinței lor de nouă ani. Printre ei se află un soldat și un membru al Gărzii civile.

În sinteza pentru acuzare, Elena Sarasate a spus: "Inculpații doresc să credem că în acea seară au întâlnit o fată de 18 ani, care trăia o viață normală, şi după 20 de minute de conversație cu oamenii le-a spus: știți, eu sunt de acord să facem sex în grup care implică orice tip de penetrare, uneori simultan, fără a folosi prezervativul ".

Propunerea legislativă a fost elaborată inițial de Partidul Podemos de stânga, dar  Carmen Calvo Poyato, vicepremierul și ministrul pentru Egalitate din Spania, a spus: "Dacă o femeie nu spune în mod explicit DA, atunci orice altceva înseamnă NU".

Patricia Faraldo Cabana, profesoară de drept la Universitatea din Coruña, care a ajutat-o ​​pe Podemos să elaboreze legea, a declarat că "propunerea înțelege consimțământul nu doar ca ceva verbal, ci și tacit, exprimat în limbajul corpului.  "Poate fi viol, chiar dacă victima nu se opune", a spus ea.
"Dacă este goală, participă activ și se bucură, există consimțământul evident. Dacă plânge, sau stă inertă ca o păpușă gonflabilă și, evident, nu se bucură, atunci este  NU", notează theguardian.