Legea DĂRII ÎN PLATĂ ar putea ajunge la votul final al Parlamentului săptămâna viitoare

Legea DĂRII ÎN PLATĂ ar putea ajunge la votul final al Parlamentului săptămâna viitoare

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor discută astăzi legea dării în plată, fără să se fi ajuns nici acum la un compromis între susţinătorii proiectului şi bănci sau Executiv. Acuzele sunt de ambele părţi. Deputatul Daniel Zamfir a criticat “campania virulentă de intoxicare” a băncilor, în timp ce viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a invocat “riscul de prejudiciere a sistemului bancar”. Deputaţii îşi doresc ca legea să se voteze săptămâna viitoare în plen.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, astăzi, în deschiderea dezbaterii comisiei juridice, că luna viitoare se împlineşte un an de la iniţierea legii dării în plată, afirmând că proiectul de lege a avut parte de „cea mai virulentă campanie de intoxicare de care a avut parte o lege”, transmite Mediafax.

“Trebuie să curmăm aşteptarea oamenilor care se împrumută acum de la o lună la alta şi să protejăm oamenii de tentativele băncilor de a bloca darea în plată”, a mai spus Zamfir, afirmând că trebuie luată rapid o decizie. 

Totodată, vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ioan Cupşa, a susţinut că “în România băncile nu împart riscurile cu consumatorii, deci trebuie să intervenim legislativ şi o vom face. Trebuie să intervenim să rezolvăm această problemă socială”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

De partea cealaltă a baricadei, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat că Banca Naţională are ca obiectiv fundamental menţinerea stabilităţii financiare, iar legea trebuie să îi excludă pe cei care “din motive subiective nu mai vor să plătească datoria către bănci”. El a arătat că, în cazul neadoptării amendamentelor BNR, există un risc ridicat de prejudiciere a sistemului bancar.

Potrivit ultimelor declaraţii ale deputaţilor, cel mai probabil legea dării în plată se va aplica contractelor în derulare, fără a include Programul Prima Casă, dar plafonul creditelor pentru care se aplică actul normativ ar putea creşte de la 150.000 euro la 250.000, variantă susţinută de PSD. Totodată, se va aplica şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă.