Evenimentul Zilei > Social > Lege pentru un registru obligatoriu al pedofililor, violatorilor și dezaxaților
Lege pentru un registru obligatoriu al pedofililor, violatorilor și dezaxaților

Lege pentru un registru obligatoriu al pedofililor, violatorilor și dezaxaților

În Camera Deputaților se discută, astăzi, un proiect de lege, aprobat de Senat, care poate conduce la reducerea semnifi cativă a abuzurilor sexuale împotriva copiilor și femeilor. Comisia Juridică ia în discuție adoptarea unui Registru național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor. Datelor ofi ciale arată că, în fi ecare an, 13.500 de copii din România au fost abuzați, neglijați sau exploatați.

O fetiță de 8 ani, din comuna Băița, județul Hunedoara, a ajuns la spital, duminică seara, după ce a fost violată de un adolescent de 16 ani. Pe 28 martie a ieșit la iveală că un alt copil, băiat de 10 ani, a căzut victimă unor colegi de școală care au abuzat de el, în mod repetat, în comuna Ghihald, județul Timiș. Pe 25 martie, o femeie de 92 de ani a fost agresată sexual de ginere, în județul Olt iar pe 24 martie o fetiță de 15 ani a fost batjocorită de un individ în județul Bacău. Acestea sunt doar câteva exemple din seria de abuzuri sexuale ieșite la iveală în ultima săptămână. În expunerea de motive a unui proiect de lege pentru adoptarea unui Registru național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, inițiat de deputatul Oana Bâzgan, aprobat de Senat, pe 15 octombrie 2018, și aflat în dezbatere la Camera Debutaților se arată, însă, că, că 16% dintre adulții tineri au fost abuzați sexual ca minori.

 

2.400 de copii, abuzați în fiecare an

Inițiatorul legii citează statisticile puse la dispoziție de MAI și DIICOT din care reiese că 2400 de copii sunt abuzați sexual în fiecare an. Anual, peste 700 de fetițe cu vârsta între 10 și 14 ani nasc, nașteri corelate adesea cu un istoric de abuz sexual. 13.500 de copii din România au fost abuzați, neglijați sau exploatați, în egală măsură fetițe și baieți, adică doi copii pe oră. Cazurile de pornografie infantilă, pedofilie sau acte sexuale cu minor, incest, lipsire de libertate și trafic de persoane sunt la ordinea zilei, iar rata de recidivă generală este de 70%. Și nu este vorba doar de infracțiuni comise de persoane din pătura de jos a societății, ci și de persoane în poziții de autoritate.

Toate acestea au loc pe fundalul unui climat social în care 55% dintre români consideră că, în unele cazuri, agresiunile sexuale pot fi justificate, iar 20 % consideră ca nu trebuie incriminat deloc. În proporție covărșitoare, victimele au gânduri sinucigașe.

 

Registru obligatoriu din 2020

Autorii unor astfel de orori ar trebui înregistrați de Inspectoratul General al Poliției Române în Registrul funcțional, până la 1 ianuarie 2020, conform proiectului de lege. Alte exemple recente: în toamna anului trecut, în județul Hunedoara, a fost prins un bărbat care, de un an, își viola, repetat, fiica minoră. În timpul anchetei, violatorul a recunoscut relația incestuoasă pe care a vut-o cu fata lui cea mare, care, de frică, nu a spus nimic. Merită amintit și cazul satului cu violatori, Cerneteaz. Abuzatorii au fost descoperiți după 7 luni, anul trecut, nu departe de Timișoara. Fetițe de 10 ani s-a dovedit a fi abuzate sexual, zi de zi, una de bunicul matern, alta de cel mai bun prieten al familiei.