Evenimentul Zilei > Social > Legătura dintre alunițe și cancerul de piele. Semnele care atrag atenția medicilor
Legătura dintre alunițe și cancerul de piele. Semnele care atrag atenția medicilor

Legătura dintre alunițe și cancerul de piele. Semnele care atrag atenția medicilor

Alunițele care apar pe piele pot fi formațiuni canceroase, motiv pentru care necesită o monitorizare atentă. Un chirurg plastician a prezentat o serie de criterii care ar trebuie să ne alarmeze și să determine o consultație la un medic dermatolog. În cazul în care medicii suspectează că alunițele s-ar putea tranforma într-un cancer de piele, aceștia recomandă înlăturarea lor printr-o intervenție chirurgicală.

Îndepărtarea unei alunițe poate fi făcută din motive estetice sau medicale. O astfel de procedură este recomandată de medici din motive de sănătate, atunci când există indicii că această formațiune se poate transforma într-un cancer de piele. În acest context, medicul Arie Azuelos, chirurg plastician, reconstructiv și estetic de la o clinică din Paris, a explicat când e cazul să ne îngrijorăm.

Experții atrag atenția că dintre toate tipurile de cancer, cel de piele are o incidență în creștere la nivel global. Potrivit specialiștilor, în 20 până la 30% din cazuri, acest tip de cancer se dezvoltă prin degenerarea unei alunițe preexistente. Drept urmare, aceștia atrag atenția că este nevoie de o supraveghere sporită din partea medicilor specialiști.

De asemenea, alunițele pot fi și o sursă de complexe sau de jenă, iar acest lucru justifică dorința de a le îndepărta de pe piele din motive estetice. Astfel, cu anumite excepții, o aluniță vizibilă pe față poate fi inestetică și poate provoca disconfort fizic. Drept urmare, mulți pacienți apelează la un medic specialist, chiar dacă formațiunea nu prezintă risc de cancer.

Medicul Azuelos spune că persoanele care au mai multe alunițe sunt mai expuse la cancerul de piele. Se consideră că la peste 50 de alunite, pe tot corpul, este necesară o monitorizare regulată.

„De regulă, alunițele sunt forme necanceroase de tumori ale pielii care se formează de obicei între 5 și 15 ani. Cu toate acestea, alunițele pot apărea și la vârsta adultă: acest lucru nu este excepțional, dar preferăm să le monitorizăm mai atent”, a explicat medicul Azuelos, conform Doctorul Zilei.

Semnele care atrag atenția medicilor

Potrivit experților din domeniul sănătății există o metodă simplă de monitorizare pentru alunițe, raportată la o serie de criterii numită ABCDE. O aluniță care apare brusc, crește (sau involuează) sau își schimbă culoarea necesită o supraveghere sporită. În cazul în pacientul sesizează că alunița sa îndeplinește oricare dintre aceste criterii, se recomandă un consult dermatologic. Medicul este cel care va decide, în cele din urmă, dacă este nevoie ca alunița să fie îndepărtată sau ținută sub supraveghere ca măsură de precauție.

Un astfel de criteriu este asimetria. O aluniță care nu este rotundă și simetrică ar trebui să atragă atenția. Un al doilea criteriu care trebuie să atragă atenția sunt marginile neregulate. O aluniță trebuie să aibă, în mod ideal, un contur regulat și margini bine definite. Alt criteriu care atrage atenția este culoarea care trebuie să fie uniformă. Dacă o aluniță conține mai multe nuanțe de maro, este un semnal de alarmă. Diametrul nevului dacă depășește 5 sau 6 mm este nevoie de o monitorizare atentă și periodică.

Pe lângă cele patru criterii care atrag atenția, medicul Azuelos vorbește și de unul personal.

„Mai există un ultim criteriu, pe care eu îl numesc «rățușca cea urâtă»: este acea aluniță care nu seamănă cu celelalte și care ar trebui să atragă întotdeauna atenția și suspiciunea”, a adăugat specialistul.

Atenție la alunițele care sângerează

O aluniță care sângerează pentru că a fost lovită sau zgâriată nu este un motiv de îngrijorare.

„Alunița este o parte a pielii ca oricare alta: poate fi rănită și nu este grav, se va vindeca”, explică medicul.

În schimb, dacă o aluniță sângerează fără un motiv aparent sau se întărește spontan poate fi un semn de cancer. Medicul Arie Azuelos atrage atenșia că trebuie să ne îngrijorăm când o aluniță sângerează, se cojește, se vindecă și apoi sângerează din nou, la intervale regulate și fără a fi rănită.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: