Boala care se răspândește tot mai rapid în lume. Atenție mare la alunițele suspecte

Boala care se răspândește tot mai rapid în lume. Atenție mare la alunițele suspecteSursa:policlinica as.ro

Cancerul de piele este tot mai des întâlnit și tinde să devină cea mai frecventă formă de cancer în rândul tinerilor. Medicii spun că orice aluniță suspectă sau care apare din senin trebuie investigată. Dacă este depistat în stadii incipiente cancerul de piele este vindecabil.

Statisticile la nivel mondial arată că, în ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele a crescut, iar până în 2040 numărul pacienților va fi mai mare cu 50%.

Cea mai gravă formă de cancer de piele este melanomul şi poate ucide. Primele semnale de alarmă sunt modificarea aspectului sau a culorii unei aluniţe. În plus, dacă apar noi alunițe, ele trebuie investigate.

„Foarte cunoscute sunt cancerele care provin din alunițe. Este vorba despre modificări de dimensiune, de leziuni care cresc în suprafață sau volum, a căror culoare se modifică din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori în interior, care au contur neregulat, o margine difuză, sau o aluniță care depășește 5 mm. Un semnal de alarmă îl reprezintă o leziune nouă, cu debut recent, la o persoană adultă.

Orice aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este din start suspectă și ar trebui verificată. În afară de evoluție mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie să alerteze și să ducă pacientul din timp la medicul dermatolog“, a explică medicul dermatolog, Mihaela Leventer.

Mergeți din timp la medic

Cancerul de piele se poate vindeca dacă este descoperit la timp. Melanomul poate afecta doar pielea, dar dacă este descoperit târziu poate ajungă să afecteze și oasele sau organele interne.

„Pacientul trebuie stadializat și, dacă nu sunt prezente metastaze la distanță, iar leziunile melanice depășesc 0,8 mm, este indicație de ganglion santinelă. Din fericire, în cadrul Institutului Oncologic București există posibilitatea de evaluare a ganglionului santinelă, astfel încât să știm exact în ce stadiu este pacientul. Dacă evaluarea nu arată invazie, pacientul este încadrat în stadiul II și – cel puțin până în prezent – nu avem tratament adjuvant în acest stadiu, pacientul intrând în protocolul de urmărire.

Dacă ganglionul santinelă prezintă celule neoplazice, dacă este invadat, pacientul este încadrat în stadiul III, și pentru acesta avem la dispoziție o terapie“, a precizat Daniela Zob, șef secție Oncologie medicală, I.O.B, citată de doctorulzilei.ro.

Solarul, drumul sigur spre cancer de piele

Bronzul frumos la care aspirăm nu este decât o deteriorare provizorie a stratului superior al pielii. Dacă stăm prea mult la soare, unele zone de pe piele se pot pigmenta necorespunzător şi astfel vor apărea pete pe piele. Pe lângă îmbolnăvirea efectivă a pielii, prea mult soare duce şi la accelerarea fenomenului de îmbătrânire şi ne apar riduri.

De-a lungul anilor s-a vorbit mult despre efectele negative pe care le poate avea bronzul la solar. Specialiştii au dovedit că expunerea repetată şi abuzivă a pielii la radiaţiile ultraviolete ale solarului duce la cancer de piele. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că solarul creşte cu până la 70% riscul de cancer de piele, care a devenit una dintre cele mai răspândite forme de cancer printre tineri. Riscul creşte cu fiecare şedinţă.

Ne puteți urmări și pe Google News