Monitorizarea aluniţelor sau nevilor pigmentari. Aflați aici cât de periculoasă poate fi expunerea la soare

Monitorizarea aluniţelor sau nevilor pigmentari. Aflați aici cât de periculoasă poate fi expunerea la soare

În funcţie de celula de origine, există două tipuri principale de cancer cutanat epidermic: carcinoame şi melanom. Pe când prima categorie afectează, în general, vârstnicii şi determină rar metastaze sau deces, melanomul reprezintă una dintre cele mai agresive tumori umane şi afectează o categorie mult mai tânără de populaţie, opinează prof.dr. dermatolog Olga Simionescu, șef clinică la Spitalul Colentina.

Prevenția melanomului joacă un rol crucial

Astfel, prevenţia melanomului joacă un rol important în dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezintă controlul periodic al alunitelor sau nevilor pigmentari.

Persoanele cu nevi multipli prezintă un risc crescut de a dezvolta melanom, în special cei cu pielea foarte deschisă, ochii albaştri sau verzi şi păr roşcat, blond sau şaten. Studii genetice au arătat că aceeaşi mutaţie (CDKN2A) este responsabilă atât de apariţia melanomului, cât şi a nevilor cu probleme (atipici sau displazici). De aceea, persoanele cu multe aluniţe trebuie evaluate periodic de către un dermatolog cu experienţă în monitorizarea nevilor şi cu competenţă în dermatoscopie.

 

Evaluarea nevilor constă, în primul rând, în efectuarea TBSE (total body skin examination), ce reprezintă analiza întregii suprafeţe cutanate, cu selecţia clinică a aluniţelor de către dermatolog pentru examenul dermatoscopic direct. La acelaşi pacient, profilul clinic şi dermatoscopic al aluniţelor trebuie să fie acelaşi; toate discordanţele reprezintă elemente de apel, iar semnul „rățuștii celei urâte” (o leziune care nu seamană cu restul) este foarte important.

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia, o tehnică de  microscopie de suprafaţă a pielii, cunoscută şi sub denumirea de microscopie de epiluminiscenţă, este o metodă clinică noninvazivă pentru diagnosticul leziunilor pigmentare, care în mâini antrenate, creşte semnificativ acurateţea diagnosticului. Dermatoscopia unei leziuni poate fi simplă sau cu înregistrarea computerizată a imaginii (dermatoscopie digitală). Ultima permite stocarea, transferul la distanţă a imaginii, precum şi compararea în timp a evoluţiei, foarte importante pentru urmărire sau pentru second opinion. În analiza unei leziuni se urmăresc: arhitectura globală, simetria, prezenţa pigmentului, a unor structuri specifice, dar şi prezenţa şi caracteristicile vaselor. 

Dermatoscopia este cel mai bun instrument al dermatologului, care în baza unor criterii de diagnostic internaţionale, decide dacă leziunea analizată trebuie excizată, intră într-un program de urmărire sau este complet beingnă şi nu necesită urmărire. Urmărirea (follow-up) nevilor este standardizată internaţional şi dictată de caracteristicile dermatosocpice ale nevilor analizaţi, putând fi: Pe termen scurt (3 luni), pe termen mediu (6 luni) sau pe termen lung (1 an).

Atunci când o aluniţă prezintă elemente de apel la examenul dermatoscopic, fără să aibe însă indicaţie de excizie sau când există mai mulţi nevi atipici (sindromul nevilor atipici) se impune monitorizare dermatoscopică digitală, cu captare şi stocare de imagini clinice şi dermatosocopice, cu echipamente profesionale de înaltă rezoluţie.

Restricții la expunerea la soare!

Pe lângă indicaţia de follow-up sau excizie,  orice pacient cu nevi atipici trebuie să primească recomandări individualizate referitoare la fotoprotecţie şi la  restricţiile ce se impun la expunerea la soare, precum şi interzicerea categorică a utilizării surselor artificiale de UV (solar). Aceste recomandări se individualizează în funcţie de tipul de piele, de tipul nevilor (benigni sau atipici, puţini sau mulţi), de factorii de risc specifici şi de istoricul personal.

Educaţia pacienţilor referitor la expunerea la soare este foarte importantă şi trebuie reluată la fiecare evaluare. Se recomandă atât protecţie mecanică (haine, pălărie), cât şi chimică (agenţi ecran cu SPF 30-50), inclusiv pentru expunerea de zi cu zi (mers pe stradă etc). Este important de subliniat că melanomul se dezvoltă de novo sau pe nevi preexistenţi sub influenţa razelor UVA, iar protecţia agenţilor ecran  este garantată doar pentru UVB, astfel că persoanele cu nevi multipli şi mai ales cei cu sindromul nevilor atipici ar trebui să evite pe cât posibil expunerea la soare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News