Evenimentul Zilei > International > LE POINT: Prietenul turc al lui Emmanuel Macron a fost numit ambasador la Paris
LE POINT: Prietenul turc al lui Emmanuel Macron a fost numit ambasador la Paris

LE POINT: Prietenul turc al lui Emmanuel Macron a fost numit ambasador la Paris

Diplomat de carieră, Ali Onaner este vorbitor de franceză și a făcut parte din promovarea președintelui Republicii la ENA în 2002-2004. 

Emmanuel Macron îşi va regăsi în curând o veche cunoștință: Ali Onaner, în vârstă de 47 de ani, tocmai a fost numit ambasadorul Turciei la Paris. Cei doi bărbați s-au aflat împreună în băncile Școlii Naționale de Administrație (ENA) din 2002 până în 2004 în cadrul promoției Léopold-Sédar-Senghor.

Un francofon perfect – şi-a luat bacalaureatul la liceul „Charles-de-Gaulle” din Ankara -, Ali Onaner a fost ambasadorul Republicii Turce în Tunisia timp de doi ani, unde s-a aflat în primele loje ale spectacolului oferit de intervenția militară a țării sale din Libia, pe care a apărat-o cu înflăcărare în mass-media tunisiană. Ankara a sprijinit guvernul de la Tripoli acolo, în timp ce Franța a sprijinit cealaltă tabără, cea a omului puternic din estul Libiei, mareșalul Haftar.

Libia este doar una dintre numeroasele probleme dintre Turcia și Franța, iar Ali Onaner va avea multe de făcut pentru a relaxa relațiile bilaterale, care au fost recent marcate de observațiile jignitoare pe care președintele Recep Tayyip Erdogan i le-a rezervat omologului său francez. Erdogan a pus la îndoială „sănătatea mintală” a lui Emmanuel Macron și a spus, săptămâna trecută, că speră că Franța „se va debarasa de el cât mai curând posibil”. Termenele electorale viitoare pentru cei doi șefi de stat – alegerile prezidențiale sunt programate în 2022 în Franța și în 2023 în Turcia – nu ar trebui să ajute la calmarea climatului bilateral.

Onaner este un apropiat al ministrului Afacerilor Externe, Mevlüt Cavusoglu, care urma să vorbească marți la telefon cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian. Onaner a fost șeful de cabinet al lui Cavusoglu din 2017 până în 2018. El cunoaşte bine Franța întrucât, pe lângă ENA, a fost, de asemenea, din 2012 până în 2016, numărul doi la ambasada Turciei la Paris. Anterior, el a condus departamentul pentru drepturile omului din Ministerul Afacerilor Externe din Ankara. Această ultimă expertiză i-ar putea fi utilă pentru a explica opiniei publice franceze multiplele încălcări ale drepturilor omului comise de regimul Erdogan.

Onaner și Macron au discutat pe Twitter în luna septembrie. Primul l-a încurajat pe cel pe care îl numește „colegul său de școală” să „meargă înainte”, după ce președintele francez a postat pe Twitter – în limba turcă – un apel în care i-a solicitat Turciei să înceapă un dialog „bine intenționat, responsabil, fără naivitate”.

Numirea lui Onaner la Paris să fie primul pas al acestui nou dialog?

Articol de Luc de Barochez

https://www.lepoint.fr/monde/l-ami-turc-d-emmanuel-macron-nomme-ambassadeur-a-paris-08-12-2020-2404787_24.php

Traducerea: Rodezia Costea

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.