Evenimentul Zilei > International > LE MONDE: În Norvegia, închisoare cu executare pentru încălcarea carantinei
LE MONDE: În Norvegia, închisoare cu executare pentru încălcarea carantinei

LE MONDE: În Norvegia, închisoare cu executare pentru încălcarea carantinei

În regatul scandinav, relativ cruţat de pandemie, încălcările regulilor de carantină sunt aspru sancționate. Acesta este un avertisment serios, înainte de sărbătorile de sfârșit de an, pentru toți cei care ar lua în considerare încălcarea regulilor de carantină.

Miercuri, 2 decembrie, tribunalul din Oslo a condamnat la douăzeci și patru de zile de închisoare o tânără secretară medicală în vârstă de douăzeci de ani, judecată pentru încălcarea legii de 21 de ori, alegând să se întoarcă la locul de muncă în loc să intre în izolare după mai multe șederi în străinătate.

Mica țară nordică, cu 5,4 milioane de locuitori, se numără printre statele din Europa care s-au descurcat cel mai bine cu epidemia cauzată de SARS-CoV-2, cu doar 35.000 de infectări și 334 de decese, adică 61 de decese la un milion de locuitori. În primăvară, o izolare de zece zile le-a fost impusă persoanelor care soseau dintr-o țară clasificată „roșie” din cauza nivelului ridicat de infectări.

A fost cazul Regatului Unit, unde tânăra a mers de trei ori să-și vadă iubitul. De fiecare dată, ar fi trebuit să rămână acasă o săptămână și jumătate în izolare înainte de a se întoarce la serviciu. Totuşi, nu numai că ea nu a respectat legea, ci, un factor agravant în cazul ei, a fost angajată într-un cabinet medical și a avut un contact strâns cu cel puțin 153 de pacienți, în timpul analizelor de sânge sau al electrocardiogramelor, în perioada în care ar fi trebuit să fie în izolare.

După ce a fost concediată, a recunoscut faptele în instanță, dar a susținut că nu era la curent cu regulile. O afirmație contestată de procuror, care a amintit că „din martie, ea le-a spus pacienților să nu vină la cabinetul medicului dacă au plecat în străinătate”.

Pe 28 aprilie, un tânăr de 22 de ani a fost condamnat la optsprezece zile de închisoare – cu suspendare de data aceasta – pentru că și-a părăsit casa de patru ori, în timpul carantinei sale, după un sejur în Suedia. La jumătatea lunii noiembrie, un pastor a primit, de asemenea, o amendă de 20.000 de coroane (1.900 de euro) pentru că s-a întâlnit cu mai mulți membri ai congregației sale, a doua zi după întoarcerea sa din vacanța în străinătate.

În timp ce țara se confrunta cu o creștere a cazurilor, la începutul lunii noiembrie, departamentele de poliție au anunțat că vor intensifica controalele și sancțiunile împotriva celor care încalcă normele impuse de guvern pentru a limita răspândirea virusului.

Pentru a intra în Norvegia, turiștii străini trebuie să prezinte un test negativ efectuat cu mai puțin de șaptezeci și două de ore înainte. Totuşi, nu este suficient: ei sunt apoi plasaţi într-un „hotel de carantină”, chiar dacă vin să viziteze un prieten sau o familie care locuiește în țară. Ei nu au de ales decât să petreacă zece zile acolo – la 500 de coroane pe noapte pentru o persoană și 1.500 de coroane pentru o companie. Pe 3 iulie, un turist care a încălcat regulile a fost expulzat din țară. Înainte, el ar fi trebuit să plătească mai întâi o amendă de 20.000 de coroane și să i se interzică timp de doi ani intrarea în Norvegia. (Rador)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.