Evenimentul Zilei > Justitie > Situație delicată la DNA! Lazăr dă cărțile pe față: „Procurorii mai vulnerabili au plecat deja, unii au obosit”
Situație delicată la DNA! Lazăr dă cărțile pe față: „Procurorii mai vulnerabili au plecat deja, unii au obosit”

Situație delicată la DNA! Lazăr dă cărțile pe față: „Procurorii mai vulnerabili au plecat deja, unii au obosit”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat luni seară că activitatea DNA se defășoară acum „în condiții mai puțin prietenoase”.

Declarația lui Lazăr vine pe fondul înregistrărilor din interiorul parchetului anticorupție, care au apărut în spațiul public.

Totodată, Augustin Lazăr mai precizează că se recomandă revocarea unor procurori vulnerabili din DNA si DIICOT.

„Este o problema, nu putem nega ca activitatea DNA se desfasoara acum in niste conditii mai putin prietenoase decat anterior. Intr-un context in care activitatea Ministerului Public in ansamblu este afectata, sunt inregistrarile aparute, urmeaza a se verifica in ce conditii si cum, iar aceste vulnerabilitati sunt exploatate public in show-uri, emisiuni si prezentate ca fiind general valabile in Ministerul Public ceea ce e neadevarat, sunt prezentate ca argumente pentru punerea sub control a institutiilor judiciare”, susține Lazăr. 

„DNA trece acum printr-un proces pozitiv de reorganizare, unii procurori mai vulnerabili au parasit DNA, unii au obosit. Spre exemplu unii au ajuns la o stare de oboseala. Ce credeti ca i-a determinat sa se inregistreze decat dorinta de a se acoperi in caz ca solutia lui nu ar fi impartasita, ca sa arate ca a vrut sa impartaseasca un adevar pe care crede ca l-a vazut acolo. Dar un magistrat al Ministerului Public trebuie sa aiba incredere in ceilalti care vad dosarul. Unii nu accepta o astfel de situatie. Nu cred că e o poliță de asigurare, dar e un fel de a reacționa al unui magistrat care nu este în apele lui, tocmai cum trebuie. Un magistrat trebuie sa fie echilibrat in ceea ce face, increzator in colegii lui. Nu putem trece peste drepturile fundamentale pentru a face un dosar. E posibil in perioada urmatoare ca si alte persoane sa paraseasca DNA. Se recomanda ca actuala conducere a DNA sa faca demersurile necesare ca cei care au anumite vulnerabilitati sa paraseasca DNA. Nici DNA, nici DIICOT nu au nevoie de sute de procurori", a mai spus Augustin Lazar la Digi24.

O înregistrare recentă, apărută în spațiul public din interiorul DNA, surprinde o discuție între Florentina Mirica si Anca Jurma. În urma înregistrării, s-a decis retragerea Ancăi Jurma din funcția de procuror șef interimar al DNA.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.