Lavrov, inspirat de Șoșoacă și Georgescu. Declarațiile făcute la Riad
- Mădălina Sfrijan
- 18 februarie 2025, 19:37

Declarațiile lansate de Călin Georgescu și Diana Șoșoacă au ajuns la urechile oficialilor ruși. După negocierile de la Riad, Serghei Lavrov a folosit declarațiile celor lor și a arătat că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.
Declarațiile lui Călin Georgescu, folosite de Serghei Lavrov
Georgescu și Șoșoacă au criticat Occidentul și au afirmat că România ar trebui să anexeze teritorii din Rusia. Declarațiile lor au fost respinse ferm de oficialii români.
Marți, agenția rusă TASS a raportat că mai multe țări din UE, inclusiv România, încep să își exprime pretențiile asupra teritoriului ucrainean.
În acest sens au fost prezentate afirmațiile lui Serghei Lavrov, care a făcut referire la România: „Există astfel de discuții” și „Politicienii români au vorbit despre acest lucru nu cu mult timp în urmă”.
Poziția României
Conform sursei, Rusia exploatează orice astfel de declarație revizionistă, în încercarea de a justifica invadarea Ucrainei.
Înainte și după alegeri, Călin Georgescu a avut un discurs pro-rus și anti-occidental și a afirmat că România ar trebui să primească teritorii din Ucraina.
Într-un interviu din 30 ianuarie cu Ion Cristoiu, Georgescu a declarat că ”Ucraina e un stat inventat, nu există” și a enumerat teritoriile ucrainene pe care le dorește.

România pe hartă. Sursa foto: Dreamstime.com
„Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât – dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord – interes. Avem Bugeacul, avem Maramureșul de Nord – corect? Din fosta Transcarpatia mai rămâne și pe la unguri, Lvovul care o să rămână la polonezi, și Malorusia”, a afirmat fostul candidat la prezidențiale.
Afirmațiile făcute de Călin Georgescu și Diana Șoșoacă, la îndemâna Rusiei
În 2023, Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care cerea denunțarea Tratatului de bună vecinătate dintre România și Ucraina și anexarea teritoriilor care făceau parte din România interbelică.
Proiectul a fost respins în Parlament, dar a fost preluat rapid de mediile pro-ruse din Republica Moldova, care l-au folosit pentru a susține presupusele ambiții teritoriale ale României.
Candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024 a fost anulată de Curtea Constituțională.