Evenimentul Zilei > International > Lavrov: Este o ipocrizie să numeşti terorism manifestaţiile din estul Ucrainei
Lavrov: Este o ipocrizie să numeşti terorism manifestaţiile din estul Ucrainei

Lavrov: Este o ipocrizie să numeşti terorism manifestaţiile din estul Ucrainei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că oficialii ucraineni care au au luat duminică decizia de recurgere la forţă împotriva manifestanţilor proruşi din sud-estul Ucrainei ar trebui traşi la răspundere și a respins orice iplicare a Rusiei în evenimentele din regiune

”Ar fi cazul să ne amintim cum violenţa din Maidan, soldată cu zeci de victime, era numită democratică, în timp ce protestele paşnice, ce se desfăşoară în prezent în sud-estul Ucrainei, sunt catalogate drept terorism şi se anunţă declanşarea unei operaţiuni antiteroriste cu recurgerea la armată. Ipocrizia este de-a dreptul sfidătoare”, a declarat Lavrov.

”În Ucraina nu operează nici agenţi GRU (Serviciul de informaţii al armatei) şi nici agenţi FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB)”, a mai spus ministrul rus de externe, negând că Rusia ar avea un rol în derularea evenimentelor din ultimele zile din sud-estul Ucrainei, relatează Agerpres.

”Auzim deocamdată doar apeluri la Rusia să nu se amestece în afacerile interne ale Ucrainei”, a mai spus el, acuzând Occidentul de ipocrizie în ceea ce priveşte evenimentele din sud-estul Ucrainei.

Totodată, ministrul rus de externe a declarat că Moscova aşteaptă de la Washington o explicaţie clară referitor la vizita secretă a directorului CIA, John Brennan, la Kiev, la sfârşitul săptămânii trecute. Oficiali americani au negat că directorul CIA s-ar fi deplasat în capitala ucraineană, în timp ce Moscova susţine contrariul şi leagă declanşarea operaţiunii antiteroriste din est de această vizită.

Lavrov a mai spus că recurgerea la forţă împotriva manifestanţilor în sud-estul Ucrainei va submina în mod grav perspectivele unei colaborări pentru reglementarea crizei ucrainene.

O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite duminică, în urma acţiunii antitero demarate de autorităţile ucrainene în Slaviansk, oraş din estul Ucrainei unde activişti proruşi au ocupat ieri clădiri ale poliţiei şi serviciilor de securitate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.