În interviul pentru RT, Serghei Lavrov a spus că dacă teritoriul rusesc este atacat, atunci Moscova va răspunde în conformitate cu legislația internațională.

„Dacă suntem atacați, cu siguranță vom răspunde. Dacă interesele noastre legitime, interesele rusșilor ar fi atacate direct, așa cum s-a întâmplat în Oseția de Sud, de exemplu, nu văd ce am putea face decât să răspundem în conformitate cu legile internaționale”, a declarat Lavrov.

Vorbind despre creșterea numărului militarilor de la granița ruso-ucraineană, Lavrov a adăugat că trupele ruse nu au intrat în Ucraina, ci au rămas pe teritoriul rusesc.  „Un atac asupra cetățenilor ruși este un atac asupra Federației Ruse”, a spus el.

Ministrul de Externe a vorbit despre implicarea Americii în criza actuală din Ucraina, acuzând Washingtonul că încearcă să manipuleze situația.

„Nu avem niciun motiv să credem că nu sunt americanii cei ce conduc spectacolul”, a spus Lavorv, referindu-se la vizita viceprșeședintelui Joe Biden la Kiev și la „coincidența” acesteia cu faptul că președintele interimar Olexander Turcinov a anunțat reînceperea operațiunii teroriste împotriva militanților din estul Ucrainei.

„Este destul de clar că au ales momentul vizitei vicepreședintelui SUA pentru a anunța reluarea operațiunilor, pentru că lansarea acestora a avut loc imediat după ce șeful CIA, John Brennan, a vizitat Kievul”, a explicat Lavrov.

Situația din Ucraina este doar încă un exemplu că Washingtonul încearcă să câștige teren în lupta geopolitică, a explicat ministrul. 

„Ucraina este doar unul dintre exemplele care demonstrează faptul că SUA nu doresc să oprească lupta geopolitică. Americanii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că nu pot conduce spectacolul din orice parte a globului doar din Washington”, a mai spus oficialul de la Moscova, adăugând că soluțiile „deja fabricate” ale SUA nu pot rezolva o criză pe care nu o înțeleg.