Lavinia Şandru, un "Spiridon, băiat de procopseală" al politicii

Lavinia Şandru, un "Spiridon, băiat de procopseală" al politicii

Râde ca Ion Iliescu, îi merge gura ca a Monicăi Tatoiu şi se alintă ca Andreea Marin. Te calcă pe nervi, dar face rating. Voturi nu prea are.

A eclozat dintr-un ou clocit de Cozmin Guşă. De cum a scos ciocul din găoace în lumea politicii, piuitul ei strident, ca sunetul cretei frecate de tablă, aproape că te-a făcut să simţi nevoia dopurilor de urechi. Pe sticlă e o prezenţă, pe cât de frecventă, pe atât de agasantă. Stilul în care vorbeşte, limbajul corpului, zâmbetul larg, a la Ion Iliescu, cu dantura la înaintare, te face s-o urmăreşti, chit că te scoate din sărite.

A terminat facultatea de teatru, dar ca actriţă s-a remarcat mai mult pentru simbolistica rolului principal din piesa "Mincinoasa". Un producător al unei televiziuni de ştiri s-a declarat perplex: "Face rating, dom’le!". E un fel de Monica Tatoiu, varianta mai jună. A reuşit să-l calce pe bombeu şi pe Traian Băsescu, pentru comportamentul aidoma cu al unui pui de cuc care, într-un cuib care nu-i al său, îi aruncă afară pe adevăraţii locatari. A trebuit să părăsească partidul preşedintelui. Ca să nu mai aibă şefi, Lavinia Şandru şi-a făcut propriul partid de buzunar. Manierismele femeii prind, însă, la "popor", la fel ca cele ale "Zânei Surprizelor". E o Andreea Marin a politicii româneşti. O plăsmuire.

"La bază sunt prelucrător prin aşchiere!"

Ne puteți urmări și pe Google News

Se aşează studiat, picior peste picior, pe scaunul cafenelei de fiţe din centrul istoric al Capitalei şi începe să se vaiete: "Cum o să ies la poză? Mi-am scos un ciot de măsea şi m-am umflat!". Pe faţa Laviniei Şandru, în afară de clasicul zâmbet iliescian, nu se vede nimic. Se alintă. E în ţinută "casual". Machiaj minimalist, cercei cu perle şi lănţişor aşişjderea, blugi cu urzeala tocită la genunchi - cum se poartă şi ojă neagră, tip EMO.

Cât de credibil poate fi un actor în politică, în condiţiile în care se ştie că ei schimbă mereu rolurile? "Nu ştiu dacă în viaţa de zi cu zi, actorul schimbă rolul... Oricum, la bază, sunt prelucrător prin aşchiere!", râde actriţa, cu gura până la urechi. "Hai să mă laud! Sunt cel mai bun produs din actorie din zona politică! În Parlament nu erau prea mulţi…", se face Lavinia că uită de confraţii ei mult mai celebri, cum ar fi Mircea Diaconu, Sergiu Nicolaescu sau Ion Caramitru. Apoi, o dă pe bune: "Politicienii nu schimbă rolul. Ei schimbă tot, numai să fie la loc călduţ!". Şi nu pierde prilejul să se laude din nou: "Eu nu sunt acolo şi mă bucur, că n-aş mai fi fost eu!".

Îl apără pe Băsescu, care a trimis-o pe centura politicii

Politiciana cu veleităţi actoriceşti a schimbat şi ea ceva. E la al doilea partid: "Dar am construit un partid pe care îl conduc, cu 30.000 de membri!", îşi supraestimează Lavinia partidul liliputan şi licitează în orb: "Eu am plecat din PD în 2005, exact când partidul era la putere!". De fapt, a fost forţată să plece. Băsescu n-o mai suporta, pentru apucăturile de pui de cuc.

Lavinia Şandru, cunoscută pentru atacurile dure la adresa preşedintelui, face o mutare surprinzătoare: "Băsescu e cel mai bun om politic pe care l-a avut România!". Coace ceva. "E Băsescu un animal politic?", urmează întrebarea. "Şi omul e un animal! A fost făcut să fie aşa...", evită un răspuns tranşant. În 2005, Băsescu n-a iertat-o pentru jocurile pe care le făcea fără ştirea sa. A executat-o în public: "Am suţinut-o să fie prima pe listă, pentru că am avut încredere că a vrut să facă o carieră politică, nu jocuri! În politică, poţi ajunge foarte repede pe centura politicii!".

Tripleta care o "muşca de fund"

Zice că nu-i poartă pică preşedintelui: "A fost o discuţie privată, care n-aş fi vrut să ajungă publică. A fost decizia sa. Azi, Băsescu ar spune: «Da, Lavinia! Ai un viitor!». Atunci, era de o lună la Cotroceni şi nu mi se părea normal să-l bat la cap ori de câte ori aveam probleme. Au început să mă muşte de fund diverşi..., şi am aflat de la un coleg că, dacă mă prinde, «mă mănâncă»! I-am bătut la uşă şi i-am zis: «Am venit să mă spânzuraţi!». «De lustră!», mi-a zis", povesteşte Lavinia cum s-a dus cu pâra la împărăţie. Tripleta care atenta la posteriorul actriţei e previzibilă: "Erau Blaga, Videanu şi Berceanu! Aceiaşi care l-au mâncat şi pe Cozmin! A considerat că ei au avut dreptate. S-a dovedit că n-a fost aşa!", îsi freacă mâinile cu satisfacţie nedisimulată, Lavinia Şandru.

O dată vede naşul...

Ludovic Orban a avut o declaraţie memorabilă în care spunea că: "Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale sau al Elenei Udrea!". Orban avertiza tinerele politiciene că: "Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef, dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice!".

Numele fostei deputate a fost vehiculat, ca şi cele menţionate mai sus, în directă conexiune cu al lui Cozmin Guşă. Lavinia Şandru se uită fix în cafea, de parcă ar vrea să-şi ghicească viitorul imediat: "Cât am fost în PD, am fost tachinată de relaţia cu Băsescu. La PIN, cu Guşă! Când vedem două persoane că lucrează împreună, ne imaginăm multe! Cozmin m-a ajutat mult în relaţia de cuplu, când soţul (n.r.- primarul de Slatina) a rămas în PD şi eu am plecat. Ne-a zis să nu amestecăm politica în viaţa personală. Ne-a şi cununat!", povesteşte Lavinia la sfatul cui a ţinut politica în afara dormitorului.

Actriţa şi sălbaticii

Cât despre poveştile de amor din lumea politicienilor, Lavinia Şandru e cunoscătoare, dar vrea să pară evazivă: "Sunt, probabil, o mulţime de cupluri. Pentru o mulţime de secretare din politică... Sunt! Mama lor!", se enervează, fosta parteneră de la PD şi PIN a lui Cozmin Guşă. "Vasile Dâncu mi-a zis: «Bărbaţii slabi îşi promovează în politică secretarele»! Eu îl completez. Bărbaţii adevăraţi promovează femeile adevărate! Băsescu şi Guşă sunt bărbaţi adevăraţi!", se vrea virtuoasă Lavinia Şandru, colegă de generaţie cu Raluca Turcan, Elena Udrea şi Roberta Anastase.

"Ele sunt în zona de decizie politică. Eu sunt în afara ei! Şi nu din vina mea...", parcă regretă ceva tânăra politiciană de 36 de ani. Se spune depre ea că nu a reuşit să facă nicio brânză în meseria ei şi că face pe actriţa în politică: "Să zică... Nu mă cert!". Apoi se autoconsolează: "Ştiu că fac rating! Văd când merg pe stradă...". CALLATIS ÎN DIASPORA

Toate drumurile duc la Roma

Lavinia Şandru visează cu ochii larg deschişi: "Dacă aş avea toate pârghiile puterii, aş pune România pe drumul cel drept, în numa’ doi ani! M-aş baza pe oamenii plecaţi afară. Pe diaspora! ". Până la atingerea utopicului deziderat, actriţa îşi vede de treaba ei: "Anul ăsta facem Callatisul (n.r. – festivalul de la Mangalia), la Roma! Şapte zile, de pe 8 pe 15 august, Roma va fi capitala românilor de pretutindeni! Eu voi prezenta. Fără Dan Chişu!", se ambalează, răzbunătoare, actriţa care, la debutul ei pe scena fesivalului, în 2000, a fost refuzată de celebrul misogin Dan Chişu ca şi coprezentatoare, pe motiv că nu era cunoscută. "Acum cred c-ar vrea... Îmi venea să-l strâng de gât! Da’ am prezentat singură şi nu m-am făcut de râs", nu scapă femeia niciun prilej să se autoflateze.

"Vasile Dâncu mi-a zis: «Bărbaţii slabi îşi promovează în politică secretarele »! Eu îl completez. Bărbaţii adevăraţi promovează femeile adevărate! Băsescu şi Guşă sunt bărbaţi adevăraţi!", Lavinia Şandru

"Circăreasa" din Internaţionala Socialistă

Comparaţia cu Andreea Marin n-o deranjează. Nici amintirea invitaţiei lui Agathon să se întoarcă la circ, unde a fost prezentatoare: "E de rău? Am avut un rating fantastic acolo şi, în politică, ratingul e votul!", e ahtiată dupa publicitate deja eterna speranţă a politicii autohtone. Îi dă înainte cu povestea ei, cu circul: "A fost foarte mişto! Nu înţeleg de ce să-mi fie ruşine. Îmi făceam meseria de actriţă. Diverşi colegi îl sugestionau pe Băsescu, cum că aş face de râs partidul... Că joc la circ! Da’ n-a ţinut, că Maria Băsescu venea la fiecare premieră!". Se enervează şi îşi agită braţele frenetic: "PD-ista de la circ! De la circ în Internaţionala Socialistă! Mămăliga voastră...!".

ROLURI

A fost reporter la Antena lui Voiculescu, l-a consiliat pe Geoană, i-a făcut rating lui Vântu şi e doctorand în "deficitul de democraţie"

Înainte de a o promova Guşă în politică, Lavinia Şandru a fost şi ziaristă. Pe când lucra la Antena 1 din Târgu Mureş, l-a cunoscut pe Dan Voiculescu: "I-am spus ce făcea şeful Antenei de pe acolo şi m-a plăcut!", mărturiseşte Lavinia cum i s-a băgat pe sub piele mogulului. Cu "turnătoria". A mai încercat, ulterior, să avanseze: "Am dat probe la Antenă şi la TVR, pentru un post de prezentator-producător. N-am reuşit!", dă repede din gene politiciana care se visa în locul Mihaelei Rădulescu la "Duminca în familie". Emisiune unde a fost doar reporter. Unul bun.

Politica după ureche

Doamna Şandru spunea că, pe vremea când era în PD, se băteau cu ghioaga, iar după venirea lui Guşă se lupta profesionist. Despre Guşă s-a spus tot timpul că era un sforar, iar numele său a fost asociat cu al ei, ca marca de scrisoare. "Cozmin a inventat o altfel de politică! N-a prins, da’ va veni momentu’! Se face politică după ureche... Probabil că mai făceam şi eu. Da’ acum îmi dau doctoratul cu teza «deficitul democraţie la nivelul UE»", îi ia apărarea fostului său partener. Zice că Guşă nu mai vrea politică. "Îl vedeam într-o finală cu Băsescu... Da’, categoric, e cel mai inteligent om politic! Da’, ce să fac!?", îşi plânge singură de milă politiciana de televizor.

Tinereţea, un defect pe cale să-i treacă

"Mihai Mălaimare mi-a zis, după ce i-am luat apărarea unei ziariste: «Lavinia, eşti cel mai bărbat dintre noi!»", comentează politiciana, vizavi de afirmaţia că ar fi un fel de "bărbat cu fustă". "Chiar îmi place! Sună bine...", zîmbeşte ea şăgalnic, cum îi şade bine unei femei de vârsta ei. Spune că cel mai drag rol pe care l- a jucat, din piesele lui Caragiale, a fost Spiridon, din "O noapte furtunoasă". I-a dat viaţă pe scenă "băiatului de procopseală, din casa lui jupân Dumitrache, sergent în gardă". Mai zice că tinereţea în politică poate fi un atu şi îşi citează un fost profesor de actorie de la Târgu Mureş: "Dacă tinereţea e un defect, atunci e singurul care trece!".

Caii verzi şi Ioana D’arc

Lavinia visează la cai verzi, ecologici, pe pereţi: "Mi-aş dori să conduc un Minister al Ecologiei Europene! Ştiu aşa de bine ce am de făcut şi ce oameni să-mi aduc acolo...", îşi imaginează un viitor, de culoarea mătăsii broaştei, şefa PIN-ului, care s-a născut în aceeaşi zi cu Ronald Reagan:"Dar la 64 de ani distanţă!", îşi comemorează celebrul confrate, ajuns preşedintele SUA. Despre alt actor celebru, dar din Parlamentul autohton, Sergiu Nicolaescu, nu vrea să spună decât că: "Are o foarte proastă părere despre mine!".

Şi, evident, o dă iar pe proiecte artistice: "Vreau să fac, cu regizorul Cornel Diaconu, două filme ale căror scenarii să fie inspirate din viaţa diasporei româneşti". Şi, la final, se dă iar mai mare decât e: "Mi-a zis un preşedinte de partid socialist din Elveţia că sunt o Ioana D’arc a socialismului mondial!". Până la Ioana D’arc, Laviniei Şandru i se potriveşte, parcă, mai bine, rolul lui Spiridon, băiat de procopseală.

DEZVĂLUIRI

Geoană, Vîntu şi Lavinia

Momentul dezbaterii televizate, de pe urma căreia Mircea Geoană a pierdut alegerile, o marchează; "Eu, cu încă cinci oameni, printre care Cozmin şi Iliescu, l-am antrenat pe Geoană. N-a fost Cozmin în spatele vizitei la Vîntu! Chiar a vrut să-l avertizeze, că aflase cu o oră înainte de emisiune, da’ n-a mai avut timp, că Geoană a întârziat şi a intrat direct în dezbatere! I-ar fi spus că n-are de ce să-i fie teamă. Nimeni n-a mai avut timp să stea de vorbă cu el, să-i explice cum stau lucrurile", se face Lavinia că dezvăluie tenebrele misterului de pe strada Paris. O altă bârfă din lumea ei spune că în spatele pseudonimului Cristina Horvath, de pe site-ul cotidianul.ro, ar fi ea: "Ştiu cine e, da’ nu vreau să vă spun! E, într-adevăr, o femeie, da’ nu sunt eu...Păi, eu am nevoie să scriu sub pseudonim? Păi, zic şi, uneori, mi-o iau...", îşi înclină ameninţător bustul către ceaşca de cafea.

ETICHETE

Lavinia Şandru depre politicieni

  • Miron Mitrea: “Prea ranchiunos..."
  • Mircea Geoană: “Săracu’!"
  • Radu Mazăre: “Cool!"
  • Emil Boc: “Traian Băsescu!"
  • Traian Băsescu: “E preşedinte..."
  • Vadim Tudor: “Groaznic"
  • Sorin Oprescu: “Teoretic nu e primar"
  • Elena Udrea: “Ambiţioasă. Cred că vrea să ajungă preşedinte!"
  • Gigi Becali: “Ascultă de maică-sa!"
  • Mugur Isărescu: “Îmi place mult!", oftează Lavinia, cu ochii la gardul BNR.