Din capul locului vreau să precizez că nu pun mare preț pe scenariul potrivit căruia procurorului general al DNA i se construiește un profil de prezidențiabil. Pare un scenariu desprins din filmele americane, iar într-o cultură dominată de modelul “House of Cards”, orice pare posibil. Există precedente în politică, acest lucru nu poate fi negat, dar ele sunt mai degrabă excepția care confirmă regula. Din punctul meu de vedere, Laura Codruța Kovesi este modelul de funcționar al Statului care a decis să facă carieră în mod instituțional, nu prin favor politic. Cu alte cuvinte performanța prin care-și dorește Laura Codruța Kovesi să rămână în memoria oamenilor este construită pe rezultatele DNA, pe declanșarea unui proces de curățire a societății, așa cum îl percep cei de acolo, nu pe recomandările unora sau altora. Este în mod cert o strategie care ține mult mai mult cont de Prezent, decât de Viitor.

Mai sunt câteva motive pentru care nu cred într-un asemenea scenariu. În primul rând ar trebui ca Cineva să gândească o oportunitate politică care să dea posibilitatea unui magistrat să devină președintele României. Mi-e foarte greu să cred că există acel Cineva care să conceapă o asemenea operațiune. Vorbim de generarea unei situații-limită în care trebuie să se țină seama de actualul președinte al României, Klaus Iohannis, aflat la începutul unui mandat de 5 ani, de sistemul de putere constituțional și informal, de partidele din România, de o mulțime de instituții care bune-proaste, corupte sau mai puțin atinse, cu parametrii de funcționare alterați, reprezintă baza democrației. Încă o dată, mi se pare un scenariu ușor fantastic, tipic pentru Hollywood, nu pentru spațiul carpato-danubiano-pontic.

O problemă reală este însă scoasă la lumină de agitarea ipotezei Laura Codruța Kovesi – Președinte! Generația actuală poate fi considerată, după 25 de ani de la schimbarea sistemului comunist, o generație de sacrificiu, actuala învolburare fiind un exemplu de ceea ce vom experimenta de acum încolo. O întreagă garnitură de politicieni este făcută țăndări, iar românii simt nevoia să pună ceva în loc. Ultimele sondaje de opinie ne-au arătat un Klaus Iohannis având un nivel de popularitate de 65-70 la sută, într-un clasament în care pare că evoluează singur. Numai că nu va rămâne mult timp neatins de scandalurile de corupție, iar modul în care a gestionat cazul lui George Scutaru poate fi considerat un noroc și o șansă pe care DNA-SRI i-a dat-o președintelui Iohannis, informându-l rapid. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat cu procentele lui Klaus Iohannis dacă George Scutaru era adus la DNA din postura de consilier prezidențial pentru siguranță națională?

În aceleași sondaje, instituțiile de forță ale Statului – DNA, SRI, Armata, Ministerul de Interne – conduceau detașat, iar Laura Codruța Kovesi reprezenta cu cei peste 50 la sută procente de încredere un exponent important. Iar arestările, condamnările, războaiele de la granițe și amenințările teroriste vor întări această tendință. Politicienii actuali vor fi văzuți și prezentați ca niște sabotori ai statului de drept, acțiunile lor îndreptățind de (mult prea) multe ori o asemenea percepție. Va fi o bătălie dură, în care “guantanamizarea” României va reveni în mod obsesiv.

Având toate aceste elemente putem spune că modelul de contracandidat la actuala clasă politică care se prefigurează este cel al Candidatului de Oțel. Cu toate atributurile Independentului, Profesionistului, Neatins de Scandalurile de Corupție, șamd. Într-un asemenea model încep românii să-și pună speranțele politice, numai că va fi foarte greu de spus cum se va numi acesta. Pentru că în El trebuie să existe!

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: