LARISA IORDACHE. Caută perfecțiunea Nadiei Comăneci

LARISA IORDACHE. Caută perfecțiunea Nadiei Comăneci

Cea mai valoroasă gimnastă a lotului național feminin s-a întors cu două medalii de argint de la Campionatul Mondial de la Nanning și muncește pe rupte pentru a-i călca pe urme „Zeiței de la Montreal”.

De Larisa Iordache (18 ani), românii au aflat în urmă cu doi ani, atunci când lotul național de gimnastică a cucerit medaliile de aur la Campionatul European de la Bruxelles, iar ea a câștigat și aurul la sol, și argintul la bârnă.

„Piticot” s-a făcut mare

Micuța gimnastă nu împlinise încă 16 ani, participase la prima competiție majoră la nivel de senioare, iar la sosirea în țară părea copleșită. Se luptase pe bârna de 10 centimetri lățime, evoluase la paralele, sărise pe diagonalele solului, dar nu se pregătise pentru asaltul camerelor de luat vederi și tirul de întrebări lansate de ziariști. Era poreclită „Piticot” și se fălea pentru că era coechipieră cu Sandra Izbașa și Cătălina Ponor, vedetele lotului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De 11 ani a vut nevoie Larisa pentru a se afirma în gimnastică. La vârsta de 5 ani era fermecată de dansul sportiv. O banală plimbare prin parc i-a schimbat viața. Povestește Mariana Câmpeanu, antrenor la CS Dinamo: „Am văzuto pe Larisa în parc. Era împreună cu mama ei și încerca să încalțe niște role. Nu putea, dar nici nu se dădea bătută. Atâta ambiție și încăpățânare nu mai văzusem la un copil. Am discutat cu ea și cu mama ei și am întrebat-o dacă vrea să încerce gimnastica. S-a îndrăgostit imediat de acest sport”.

După succesul din Belgia, tot în 2012, Larisa a fost lovită de ghinion. Nerefăcută după o accidentare, nu a putut să iasă la rampă și la Olimpiada de la Londra. Dezamăgirea a venit la bârnă, atunci când „Piticot” a căzut. A fost cel mai dureros moment al carierei, chiar dacă, împreună cu echipa, a câștigat bronzul.

Și-a luat o mică revanșă la Mondialul de anul trecut de la Anvers, acolo unde a urcat pe ultima treaptă a podiumului, după evoluția de la sol. Tot în 2013, la CE de la Moscova, Iordache își adjudecă argintul la individual compus, sărituri și sol, apoi aurul, la bârnă. În acest an, succesele s-au ținut lanț: două medalii de aur, la CE de la Sofia (cu echipa și la sol), argint la sol și bronz la sărituri. De asemenea, după Mondialul de la Nanning, Larisa se poate lăuda cu argintul de la individual compus și cu cel de la sol.

„Se poate vorbi și despre frică”

„Visez să calc pe urmele Nadiei Comăneci. În gimnastică, pentru a reuși, trebuie să cauți perfecțiunea. Pentru asta muncesc zi de zi. Se poate vorbi și despre frică atunci când te sui pe bârnă sau evoluezi la paralele, dar caut mereu să depășesc teama. Gimnastica e totul pentru mine”, a spus Larisa.

CNN a căutat-o în cantonament

Recent, o echipă de la postul CNN a venit în România pentru a o intervieva pe Larisa Iordache. Titlul dat materialului, de jurnaliștii americani, este măgulitor pentru sportiva bucureșteancă: „Ascensiunea noii Nadia Comăneci”. „Îmi place ca lumea să mă urmărească. Este foarte important ca atunci când muncești mult să poți arăta lumii ce ai realizat. Idolul meu este Nadia Comăneci”, a spus Larisa, în cadrul interviului. Ea a vorbit și despre aparatul preferat: „Aparatul la care țin este bârna. Este cel mai greu să te rotești la 360 de grade, pe un spațiu așa de îngust. Mă antrenez tot timpul și încerc să devin tot mai bună.”