Evenimentul Zilei > Actualitate > Lămuriri de la Poliție: Cum circuli dacă ești artist, jurnalist sau scriitor
Lămuriri de la Poliție: Cum circuli dacă ești artist, jurnalist sau scriitor

Lămuriri de la Poliție: Cum circuli dacă ești artist, jurnalist sau scriitor

În urma mai multor sesizări privind deplasarea celor cu meserii mai liberale în perioada Stării de urgență - jurnaliști, scriitori, artiști, ne-am adresat Poliției Române pentru a primi lămuriri. De azi se aplică noile amenzi, mult mai mari. Răspunsurile ne-au fost transmise cu promptitudine de către dna comisar de Poliție Olga Menaev și comisar-șef de Poliţie Răzvan Ştefan Rădoi.

Întrebare: În cazul jurnaliștilor, fotoreporterilor și cameramanilor video, care pot fi obligați să călătorească pe distanțe mai mari, între orașe, pentru diferite reportaje, este posibilă deplasarea în țară pentru mai multe zile, în interes de serviciu?

Răspuns: Ordonanțele militare în vigoare reglementează circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie efectuată deplasarea în interes profesional și nici o limită de timp, raportată la un anumit număr de zile. De asemenea, indiferent de perioada în care se desfășoară activitatea profesională este necesar să fie respectate condițiile stabilite de ordonanțele militare privind deținerea documentelor justificative. (legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ).

-Pentru profesiunile mai liberale, cum sunt scriitorii sau artiștii, care se retrag la case de creație pentru a-și desăvârși lucrările, sau pentru cei care au reședințe și în alte zone, montane sau mai retrase, cum se pot deplasa către aceste locații unde să și rămână pe perioada Stării de urgență?

Răspuns: În conformitate cu ordonanța militară nr 3, art. 4 „persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.ˮ Astfel, așa cum prevede cadrul legislativ, pentru deplasarea în scop profesional a categoriilor menționate mai sus, este necesară completarea unei declarații pe propria răspundere.

-În ambele cazuri de mai sus, ținânând cont că multe astfel de familii sunt cu copiii acasă, aceștia îi pot însoți?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News