Afirmaţia vine după ce omologul său american, secretarul de stat Mike Pompeo, a calificat atacurile de sâmbătă cu drone şi rachete asupra unor importante instalaţii petroliere saudite drept un „act de război”.

Atacurile asupra celor mai mari rafinării din lume au fost puse pe seana Iranului de către SUA şi Arabia Saudită, acuzaţie care a fost negată de Teheran.

„Fac o declaraţie foarte serioasă despre apărarea ţării noastre”, a continuat Zarif în declaraţia la CNN şi a negat responsabilitatea ţării sale în acele atacuri.

„Considerăm că o confruntare militară provocată de o înşelăciune este îngrozitoare (…), dar nu vom clipi dacă va trebui să ne apărăm teritoriul”, a spus şeful diplomaţiei iraniene.

Preşedintele Donald Trump a adoptat miercuri un ton mai precaut, afirmând că există şi alte opţiuni în afara războiului şi a dispus noi sancţiuni economice împotriva Iranului.

De asemenea, ministrul Mohammed Javad Zarif l-a acuzat pe Pompeo că face parte dintr-o aşa-numită „echipă-B”, în care s-ar afla şi prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi care ar încerca, susţine Zarif, să-l determine pe Trump să aleagă opţiunea războiului.

Autorităţile saudite, care au descris atacurile drept un „test al voinţei globale”, au prezentat public miercuri resturi ale dronelor şi rachetelor care au fost lansate asupra rafinăriei de la Abqaiq, cea mai mare din lume, şi asupra exploatării petroliere de la Khurais.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Arabia Saudită, col. Turki al-Malki, a afirmat că 18 drone şi 7 rachete de croazieră au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate dinspre nord, negând aşadar că atacurile ar fi fost executate de rebelii houthi din Yemen, potrivit Agerpres.