La şcoală, cu maşina Procuraturii Generale. Video

La şcoală, cu maşina Procuraturii Generale. Video

Republica Moldova. Un automobil aflat în serviciul conducerii Procuraturii Generale este folosit ilegal, zi de zi, cu excepţia weekendului, pentru transportarea copilului unui procuror la un liceu privat din Chişinău. Utilizarea resurselor administrative în scopuri personale este calificată ca infracţiune de corupţie.

În urma unei sesizări, jurnaliştii au monitorizat pe parcursul a două luni cum este folosit în scopuri personale automobilul de serviciu al Procuraturii Generale.

Fetiţa, care pare să aibă în jur de zece ani, este adusă în fiecare zi cu maşina Procuraturii Generale, KPG-030, la o filială a Liceului moldo-turc „Orizontul”. Şoferul, pe nume Vladimir, are grijă să-i aranjeze rucsacul elevei şi ca aceasta să meargă în siguranţă.

De obicei, automobilul Procuraturii Generale ajunge la şcoală în intervalul 08:03 – 08:15. După care ajunge la parcarea Procuraturii Generale peste 30-45 de minute, în dependenţă de trafic. Sau, probabil, în dependenţă de alte misiuni ale şoferului.

Precizăm că ziua de muncă la Procuratura Generală începe la 08.00.

Atunci când l-am întrebat pe şofer al cui este copilul, acesta a împins cameramanul. Apoi a încercat să-l lovească cu maşina. Am încercat să obţinem o replică la parcarea din spatele clădirii Procuraturii Generale. Şoferul Vladimir ne-a ameninţat şi ne-a numit cu cuvinte injuroase.

Automobil de serviciu folosit în scopuri personale. Pe cine îl deserveşte

Maşina de model Skoda Superb KPG – 030, se află de mai mulţi ani în serviciul Procuraturii Generale. Fiind deservită a acelaşi şofer, Vladimir. Anterior, a fost automobilul de serviciu al foştilor procurori generali adjuncţi, Mircea Roşioru şi Aliona Nesterov. Iar acum este automobilul de serviciu al actualui procuror general adjunct, Sergiu Brigai.

Solicitat de Evenimentul Zilei, Sergiu Brigai a declarat că uneori, ocazional, în drum spre serviciu, duce copilul la şcoală cu maşina de serviciu. Şi că nu este adevărat că o foloseşte în acest scop zi de zi.

Sergiu Brigai

Sergiu Brigai/ Sursa foto: Facebook

Precizăm că nu l-am văzut niciodată pe Sergiu Brigai în automobilul KPG-030 la liceul „Orizontul”.

Conform Declaraţiei de avere şi interese personale, familia Brigai are venituri suficinte pentru un trai decent. Sergiu Brigai a raportat pentru anul 2024 venituri, împreună cu soţia, de peste 1,5 milioane de lei (cca 76.7 mii euro). Aproape 6400 de euro lunar. Totodată, familia deţine în proprietate un automobil de model Skoda Octavia, fabricat şi procurat în 2019.

În Declaraţia de avere semnată de Sergiu Brigai nu se regăsesc cheltuielile pentru studiile copiilor. Precizăm că taxa de şcolarizare la „Orizontul” începe de la 4000 de euro pe an. Iar cheltuielile pentru întreţinerea unui elev la acest liceu pot să ajungă până la 6000 de euro, în dependenţă de serviciile oferite.

Doar că pentru copiii procurorilor şi judecătorilor taxa de şcolarizare la Liceul „Orizontul” este de 50 la sută.

Al cui este totuşi copilul adus la şcoală cu un automobil al Procuraturii Generale?

Sursele EvZ susţin că copiii lui Sergiu Brigai nu sunt elevi la filiala respectivă a  liceului „Orizontul”. Şi că fetiţa adusă la şcoală cu automobilul Procuraturii Generale ar fi fiica Alionei Nesterov. Acum Nesterov deţine mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Din postările făcute de Nesterov pe reţelele de socializare, procurora este mama a două fetiţe. Dintre care una corespunde ca vârstă cu eleva adusă la şcoală cu maşina de serviciu.

Solicitată de EvZ, Aliona Nesterov a declarat că de când a plecat din funcţia de procuror general interimar nu s-a mai folosit de niciun automobil de serviciu al Procuraturii Generale.

„Eu am două fetiţe. Ambele învaţă la „Orizontul”. Dar sunt duse şi aduse de la şcoală de tatăl lor”, ne-a declarat Nesterov.

Aliona Nesterov

Aliona Nesterov/ Sursa foto: Facebook

Deşi recunoaşte că fiicele studiază la un liceu privat, Nesterov, la fel ca şi Brigai, nu a declarat cheltuielile pentru şcolarizarea copiilor.

Ce pedeapsă prevede folosirea unui automobil de serviciu în scopuri personale

Potrivit Codului Contravențional, folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu într-un mod care contravine intereselor publice, se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale (1500-4500 de lei). Cu privarea de dreptul de a deţine o anumită funcţie sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Conform articolului 401 din Codul contravențional, examinarea unor astfel de contravenții este de competența CNA. Iar probe pot fi și imaginile publicate în presă. În dependenţă de circumstanţe, astfel de cazuri pot fi investigate şi sub aspectul de conflicte de interese.

Portalul Moldova Curată a scris că astfel de cazuri au mai fost înregistrate și erau examinate sub aspectul conflictului de interese. De exemplu, fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Leancă, Anatol Arapu, şi fostul secretar adjunct al Guvernului, Eduard Bănaruc, au mers, în anul 2013, cu maşinile de serviciu la nunta colegului lor de atunci de la Serviciului Vamal, Tudor Balițchi.

Fosta Comisie Națională de Integritate a stabilit atunci că în ambelele cazuri a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

Un an mai târziu, fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didencu, a fost surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment. Și în acest caz, CNI a stabilit că ar fi vorba de un conflict de interese.

De obicei, cazurile depistate de utilizare a maşinilor de serviciu în scopuri personale sunt rare. Şi au fost surprinse de jurnalişti sau activişti civici.