Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: „Un acord bun” post-Brexit mai este posibil, potrivit lui Boris Johnson
LA LIBRE BELGIQUE: „Un acord bun” post-Brexit mai este posibil, potrivit lui Boris Johnson

LA LIBRE BELGIQUE: „Un acord bun” post-Brexit mai este posibil, potrivit lui Boris Johnson

Şeful guvernului britanic, Boris Johnson, a apreciat miercuri că încă se mai poate ajunge la un "acord bun" comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, în ciuda cerinţelor, după părerea lui inacceptabile, ale Bruxellesului în faza actuală

„Se mai poate ajunge la un acord bun”, a declarat dl Johnson în faţa deputaţilor înainte de a merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu trei săptămâni înainte de ieşirea Regatului Unit din piaţa unică europeană.

El a adăugat totuşi că mai rămân divergenţe din cauza cerinţelor europenilor privind condiţiile de concurenţă echitabilă şi privind pescuitul. „Sunt termeni pe care niciun prim-ministru al acestei ţări nu ar trebui să-i accepte” a estimat el.

Dl Johnson a dat asigurări că oricare ar fi rezultatul negocierilor post-Brexit, „această ţară va fi pregătită”. „Vor exista locuri de muncă create în tot Regatul Unit, nu în ciuda Brexit, ci datorită Brexit, deoarece această ţară va deveni un magnet pentru investiţiile străine”, a insistat el. 

De la plecarea sa oficială din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit continuă să aplice regulile europene. Doar la sfârşitul acestei perioade de tranziţie, pe 31 decembrie, va interveni ieşirea din piaţa unică şi din uniunea vamală.

În lipsa unui acord de liber-schimb, tradus într-un text de lege şi ratificat până atunci, schimburile dintre Londra şi UE se vor face de la 1 ianuarie potrivit regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu taxe vamale sau cote, cu riscul uni nou şoc pentru economii deja slăbite de coronavirus.

Cu abia trei săptămâni înainte de ruptura definitivă, negocierile dintre britanici şi europeni continuă să se lovească de aceleaşi trei subiecte: accesul europenilor în apele britanice, modul de rezolvare a diferendelor pe viitor şi garanţiile cerute Londrei de către UE în materie de concurenţă în schimbul unui acces fără taxe sau cote pe imensa sa piaţă.

https://www.lalibre.be/international/europe/un-bon-accord-post-brexit-reste-possible-selon-boris-johnson-5fd0c7c19978e227dff6829f

Traducere: Gabriela Sîrbu