Evenimentul ZileiInternationalLA LIBRE BELGIQUE: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mers în secret în Arabia Saudită

LA LIBRE BELGIQUE: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mers în secret în Arabia Saudită

LA LIBRE BELGIQUE: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mers în secret în Arabia Saudită
Bombă diplomatică luni în Orientul Mijlociu, cu prima vizită cunoscută a unui şef de guvern israelian în Arabia Saudită, respectiv Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit în secret în acest weekend cu prinţul moştenitor Mohammed ben Salman (MBS), potrivit unor surse concordante.

Dl Netanyahu a zburat duminică seara cu un jet privat împreună cu Yossi Cohen, şeful Mossad, serviciile de informaţii externe israeliene, pentru a merge la NEOM, oraş futurist situat în nord-vestul Arabiei Saudite, aproape de Israel, a dezvăluit presa israeliană, o informaţie confirmată pentru AFP de o sursă guvernamentală.

Contactat de AFP, biroul dlui Netanyahu nu a făcut niciun comentariu pentru moment despre ceea ce ar putea fi prima vizită a unui prim-ministru israelian în Arabia Saudită, liderul monarhiilor arabe din Golf şi un greu în regiune.

Şi nicio informaţie nu a fost publicată de media oficiale saudite despre această vizită în regat. Curtea regală saudită şi ministerul saudit al presei nu au răspuns deocamdată solicitărilor AFP.

La faţa locului, Benjamin Netanyahu a stat de vorbă cu şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care se afla în Arabia Saudită şi a scris pe contul său de Twitter ca a avut discuţii „constructive” la NEOM cu Mohammed ben Salman, conducătorul de facto al regatului saudit.

„Parteneriatul nostru de securitate şi economic este puternic şi vom continua să-l dezvoltăm pentru a bloca influenţa nocivă a Iranului în regiune”, a adăugat dl Pompeo, care a făcut în ultimele zile un turneu în Orientul Mijlociu, în cursul căruia a vizitat de altfel Israelul.

Israelul a anunţat în ultimele luni acorduri de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, dar şi cu Sudanul, sub oblăduirea Statelor Unite ale preşedintelui Donald Trump, un aliat cheie al dlui Netanyahu, care urmează să-şi părăsească funcţia, ca şi dl Pompeo, în ianuarie.

Oficiali americani şi israelieni au vorbit despre alte acorduri viitoare cu ţări arabe.

Arabia Saudită este de altfel citată des de analişti drept ţara care ar putea să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, ca şi Omanul, monarhie din Golf unde dl Netanyahu a fost deja.

Şi prim-ministrul Netanyahu s-a întâlnit cu şeful consiliului de tranziţie sudanez, generalul Abdel Fattah al-Burhane.

„Sunt întâlniri cunoscute. Dar există mult mai multe întâlniri nemediatizate cu lideri arabi şi musulmani pentru normalizarea relaţiilor cu statul Israel”, a declarat în august prim-ministrul israelian fără să precizeze ţările implicate în aceste discuţii.

„Progresele de astăzi vor fi norma de mâine, vor deschide calea pentru alte ţări care îşi vor normaliza relaţiile cu Israelul”, a adăugat dl Netanyahu.

Şi sub Biden?

Potrivit presei israeliene, prim-ministrul Netanyahu nu i-a informat pe ministrul său al apărării şi pe partenerul din guvernul de uniune, Benny Gantz, despre această vizită în Arabia Saudită. „Gantz face politică, în timp ce prim-ministrul face pace”, a scris pe Twitter luni un consilier al dlui Netanyahu.

O dată cu venirea, în ianuarie, a succesorului Joe Biden la Casa Albă, mulţi analişti se întreabă despre viitorul normalizării aflate în curs a relaţiilor dintre Israel şi ţări arabe, susţinută şi apărată de administraţia Trump pe baza unei uniri în faţa „ameninţării” iraniene.

Dacă Joe Biden începe – spre deosebire de Donald Trump – negocieri cu Iranul, ce se va întâmpla cu aceste acorduri de normalizare, se întreabă de fapt analiştii şi comentatorii abordați în ultimele săptămâni de AFP.

Mai mulţi se aşteaptă ca democraţii americani să fie mai duri decât dl Trump faţă de Arabia Saudită din cauza bilanţului acesteia în materie de drepturi fundamentale şi să încerce să reînnoade dialogul cu palestinienii.

Autoritatea Palestiniană a calificat drept „trădare” recentele acorduri de normalizare a relaţiilor între ţări arabe şi Israel.

Şi Riadul a spus clar că nu va urma exemplul Emiratelor şi al Bahrainului, care au rupt un „consens arab” ce condiţiona orice normalizare cu Israelul de o reglementare a conflictului israelo-palestinian. (Rador)


Accesează: