Polonia speră că o parte din soldații americani actualmente staționați în Germania, și pe care președintele Donald Trump vrea să-i retragă din Germania, să fie reinstalați în Polonia, a declarat, sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Vineri, Wall Street Journal a informat că Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă personalul militar dislocat permanent în Germania, principala ancoră a forțelor NATO din SUA, pentru a le reduce numărul la 25.000.

„Sper foarte mult ca urmare a numeroaselor discuții pe care le-am avut și după ce ne-am demonstrat soliditatea în calitate de partener al NATO, un anumit număr de soldați staționați în prezent în Germania și care vor fi retrași de  Statele Unite se vor regăsi în Polonia”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki la postul de radio  RMF.

În prezent, aproximativ 34.500 de soldați locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania.

Efectivele pot ajunge la 52.000 de persoane în timpul rotirilor de echipe sau în timpul manevrelor.

„Adevăratul pericol pândește la granița de est. Prin urmare, o deplasare a forțelor americane către flancul estic (al NATO) va reprezenta o întărire a securității pentru întreaga Europă”, a continuat Mateusz  Morawiecki, făcând aluzie la Rusia.

Preocupată de preluarea de către Moscova a mai multor teritorii situate în Georgia și Ucraina, în ultimul deceniu, Polonia militează pentru o prezență militară americană permanentă pe teritoriul său.

Anul trecut, președintele Tump a mărit la  5.500 de militari numărul efectivelor aflate în rotație în Polonia. Varșovia consideră de mult timp Statele Unite ca principal garant al securității lor în cadrul NATO.

Casa Albă și Pentagonul au refuzat să confirme sau să dezmintă informațiile din Wall Street Journal, care vin pe fondul tensiunilor dintre guvernul american și aliații săi europeni cu privire la acordurile de cooperare NATO, scrie Belga.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE