Evenimentul Zilei > International > L-au ucis americanii pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic?
L-au ucis americanii pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic?

L-au ucis americanii pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic?

O serie de raiduri coordonate ale coaliţiei internaţionale au vizat vineri noapte lideri ai grupării Statul Islamic (SI) adunaţi lângă Mosul în Irak, printre care se bănuiește că a fost și liderul grupării jihadiste, Abu Bakr al-Baghdadi, a anunţat ieri armata americană.

Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (Centcom) a precizat într-un comunicat că “nu poate confirma dacă şeful SI, Abu Bakr al-Baghdadi, era prezent” la această adunare.

Loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite au distrus un convoi în mişcare al SI format din 10 vehicule în apropiere de Mosul. În orașul controlat de SI și-a făcut ultima apariție și al-Bahdadi, în iulie, la o moschee.
   
Colonelul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt de la Centcom, a precizat că armata americană a avut motive să creadă că acest convoi se deplasa în contextul unei adunări importante a liderilor SI. Convoiul a constat din 10 camioane armate ale Statului Islamic.

Informația vine în aceeași zi în care Pentagonul a anunțat că va suplimenta cu 1500 numărul experților militari americani din Irak, care se vor alătura celor 1600 deja activi de câteva luni, în contextul resurgenței islamiste. Președintele Obama se pregătește să ceară Congresului, acum dominat de republicani, suplimentarea cu peste cinci miliarde de dolari a fondurilor alocate instruirii forțelor armate irakiene.

Cel puţin 21 civili, printre care şi un copil, au murit şi alţi aproximativ 100 au fost răniţi în urma unor raiduri ale armatei regimului sirian, care a lansat bombe asupra oraşului Al-Bab din Alep (nord), controlat de jihadiştii Statului Islamic, a informat astăzi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

“Forţele aeriene au lansat sâmbătă şapte butoaie cu explozibil şi trei obuze asupra oraşului Al-Bab, la nord-est de oraşul Alep, omorând cel puţin 21 de civili, printre care şi un copil”, a indicat OSDO, care nu precizează când au avut loc atacurile.