Kuru, boala canibalilor, a plecat din cel mai ascuns loc al planetei
Editura Evenimentul si Capital

Kuru, boala canibalilor, a plecat din cel mai ascuns loc al planetei

Autor: | | 1 Comentarii | 4512 Vizualizari

De-a lungul timpului, rasa umană s-a confruntat cu boli dintre cele mai bizare, având cauze, de asemenea, dintre cele mai bizare. Unele au dispărut, iar pentru multe dintre ele leacul nu este cunoscut nici astăzi. Într-un top al celor mai stranii maladii ar trebui inclusă cu siguranță și boala Kuru, o boală extrem de rară și fatală pentru sistemul nervos, care a atins apogeul în anii 1950 – 1960 în zonele muntoase din Noua Guinee, cauzată de contaminarea cu țesutul cerebral infectat.

Datorită barierelor naturale, munții din interiorul Noii Guinee au rămas ultima zonă neexplorată a planetei. Deși insula a fost descoperită din secolul XVI de exploratorii spanioli și portughezi, iar zone din teritoriul ei au fost îndelung disputate în perioada colonială și în timpul Primului Război Mondial de puterile coloniale, în jurul anilor 1930, pe hărțile europene, în zonele muntoase apăreau păduri nelocuite.

După ce pe deasupra lor au zburat primele avioane, s-au descoperit numeroase așezări umane. Acum se cunoaște că zonele montane au fost un centru timpuriu și independent unde se practica agricultura, cu dovezi care atestă irigarea și care merg până acum 10.000 de ani. Abia după jumătatea secolului XX s-a descoperit că acel teritoriu era locuit de peste un milion de oameni care nu știau de prezența albilor.

O boală necunoscută

În 1956, biologul american Daniel Carleton Gajdusek a descoperit o boală necunoscută în rândul unei populații din această zonă (populația Fore), care număra în jur de douăzeci de mii de indivizi, repartizați în mai multe sate. Boala se manifesta printr-un tremurat (de unde și numele bolii – kuru, în limba vorbită de Fore, înseamnă „a tremura” sau „a agita”). Boala a fost cunoscută și ca boala râsului, din cauza izbucnirii patologice în râs a unora dintre cei afectați. Alte simptome includeau lipsa de coordonare a mișcărilor voluntare.

Dacă inițial s-a crezut că boala are o origine genetică, Gajdusek a demonstrat că ea se transmitea, de fapt, prin intermediul canibalismului

Dacă la început s-a crezut că boala are o origine genetică, Gajdusek a ajuns la concluzia că ea se transmitea prin intermediul canibalismului, în urma consumării creierelor infectate ale rudelor decedate, ritual practicat de populația Fore. Acest ritual era o modalitate de a-ți arăta respectul pentru cel decedat. Membrii decedați din familie erau gătiți și apoi mâncați, ritual care presupunea eliberarea spiritului celui care murise. Erau afectate într-o proporție mai mare femeile și copiii, deoarece lor le revenea de cele mai multe ori creierul, având o mai mare șansă să se contamineze.

Când prezența albilor a pus capăt canibalismului, boala a pierdut și ea teren, ajungând de la 200 de morți pe an (în 1957) la ultima victimă făcută în 2005 sau 2009, asta din cauza perioadei foarte lungi de incubație (de la 10 până la peste 50 de ani, în funcție de caz).

Gajdusek a trăit printre membrii populației Fore, le-a studiat limba și cultura și a efectuat autopsii pe victimele Kuru. El și-a demonstrat ipoteza arătând că boala este transmisibilă și la primate. A introdus în cerebelul unor cimpanzei materie din creiere infectate, aceștia dezvoltând simptomele bolii Kuru.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: kuru, boala, canibalilorStirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate