După audierile care au avut loc marți în Comisia pentru drepturi și liberatăți civile (LIBE) și Comisia perntru control bugetar (CONT), urmează ca membrii comisiei LIBE să voteze în privința celor trei candidați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European: Laura Codruța Kovesi (România),  Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Parchetul european este o instituţiile nou înfiinţată, motiv pentru care se utilizează o nouă procedură. Laura Codruţa Kovesi nu a fost propusă de România, aşa cum nici contracandidaţii săi din Franţa şi Germania nu au fost propuşi de ţările lor, ci au aplicat pentru funcţie în nume propriu.  Laura Codruţa Kovesi a fost prima pe lista comisiei de selecţie şi a doua la votul în Consiliul Uniunii Europene, iar în urma audierii de marți seară,  Kovesi s-a clasat pe locul 1 obținând 12 voturi, scie Digi24.

Comisia juridică va supune la vot candidaturile miercuri la ora 12:00, ora României. Din declaraţiile făcute până acum, cele mai mari grupuri parlamentare, PPE şi ALDE, o susţin pe Laura Codruţa Kovesi. În plus, în Comisia juridică sunt mulţi eurodeputaţi care au criticat vehement regresul din lupta anticorupţie din România.

Marți seară, în umra votului Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European (CONT), Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi – 12, fiind urmată de candidatul francez cu 11 voturi și candidatul german, cu un singur vot Votul în CONT este consultativ.

Fiecare dintre candidați şi-a prezentat proiectul de management şi a răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiilor.

După o primă rundă de vot în Consiliul Uniunii Europene la nivel de ambasadori (COREPER), săptămâna trecută, pe primul loc se clasase candidatul din Franţa, în timp ce Laura Codruţa Kovesi a fost pe locul doi, la egalitate cu procurorul din Germania.

Votul în LIBE se va da miercuri. Dacă cele două comisii, CONT și LIBE, votează candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii. La fel ca în CONT, și în LIBE votul va fi secret.

Propunerea celor două comisii va fi apoi trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.