Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Kovesi va lua cu suspendare
Kovesi va lua cu suspendare

Kovesi va lua cu suspendare

Vom afla în zilele următoare, nu cred deloc că greșesc, că Statul Paralel este foarte departe de a fi anihilat. Să vedem cum!

După cum se știe deja, vinerea trecută, Inspecția Judiciară a anunțat printr-un comunicat faptul că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru săvârşirea unei serii de abateri disciplinare, aș adăuga eu foarte grave. Drept urmare, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea lui Kovesi, precum și dacă este cazul aplicării vreunei sancțiuni. În funcție de asta, Tudorel Toader, ministrul Justiției, ar putea formula propunerea de revocare, în privința căreia președintele Klaus Johannis ar avea ultimul cuvânt.

Cum spuneam, faptele imputate Laurei Codruța Kovesi, așa cum apar ele în Comunicatul Inspecției Judiciare, sunt foarte grave. Într-un stat de drept, adică într-o țară normală, un personaj vinovat de astfel de fapte și atitudini ar dispărea dintr-o asemenea funcție cu un pocnet sec, precum un personaj din Harry Potter. Să vedem pe scurt cele constatate de Inspecția Judiciară.

1. „Manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei.”

2. „Atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii.”

3. „Nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.” La toate cele trei puncte, în Comunicatul Inspecției Judiciare sunt identificate și descrise clar manifestările, atitudinile și modalitățile prin care șefa DNA a încălcat prevederi ale Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu o seninătate pe care nu ți-o poate conferi decât, fie sentimentul impunității, fie cel al rolului mesianic, fie ambele.

Cum spuneam, toate constatările Inspecției Judiciare au fost înaintate Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Până acum, acest organism al CSM nu s-a remarcat cu vreo sancțiune decisă împotriva vreunui procuror din Gruparea numită „Oamenii lui Kovesi”. Nu văd de ce ar face-o acum chiar cu șefa acestei Grupări, fără de care Statul Paralel nu ar fi existat. Excepție, doar dacă însuși Sistemul a decis că prezența Laurei Codruța Kovesi în zona de vârf a Statului Paralel aduce mult mai multe prejudicii decât avantaje și că trebuie înlocuită cu un personaj proaspăt. Dacă lucrurile stau așa, vom vedea repede, pentru că în varianta asta, automat, Tudorel Toader va formula propunerea de revocare, iar președintele Klaus Johannis, după nițel balet mecanic, va fi de acord cu propunerea ministrului Justiției, ocazie în care va sublinia rar, dar rar de tot, că principiile și mecanismele democratice funcționează.

Foarte probabilă, însă, este varianta în care Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii o va spăla, clăti, usca și călca la dungă pe Kovesi. Asta nu va înseamna că membrii acestei Secții vor decide în favoarea șefei DNA la modul obiectiv, în urma unei analize responsabile și profesioniste. Nu va însemna deloc așa ceva! Va însemna doar că Sistemul nu a urmărit decât o acțiune de cârpire a credibilității Justiției, din ce în ce mai zdrențuite în ultima vreme. Cu grijă instruiți în prealabil, plutonierii de presă ai Sistemului vor fi organizați într-un cor care, pe mai multe voci, vor propaga idei din categoria „statul de drept este mai consolidat ca niciodată, instituțiile lui funcționează absolut democratic, altminteri ar fi fost imposibil ca însăși Laura Codruța Kovesi să fie pe muchie”.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: