Evenimentul Zilei > Justitie > BREAKING NEWS! Kovesi, acuzată de PLAGIAT. Ar putea rămâne fără titlul de doctor
BREAKING NEWS! Kovesi, acuzată de PLAGIAT. Ar putea rămâne fără titlul de doctor

BREAKING NEWS! Kovesi, acuzată de PLAGIAT. Ar putea rămâne fără titlul de doctor

Fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, este acuzată de plagiat. Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a cerut Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Într-un comunicat de presă intitulat „E pur si muove…sau de ce teza lui Kovesi este la fel de sigur plagiată pe cât este de sigur că Pământul se învârte”, asociația susține că, în urma unei cercetări efectuate de-a lungul unui an, Kovesi și-a plagiat teza de doctorat

„După un an de zile de cercetări temeinice suntem în măsură să confirmăm că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza lui Kovesi este plagiată, să confirmăm că decizia elaborată de un organ consultativ al Ministerului Educaţiei a fost realizată cu rea-credinţă şi fără minimă competenţă profesională. Anunţăm că Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emise în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi. Solicităm Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie și anunţăm că Asociaţia GRAUR va face demersurile necesare prin sesizarea organelor abilitate cu privire la obţinerea unui titlu ştiinţific garantat de stat prin declaraţia mincinoasă a dnei Laura Codruţa Kövesi cu privire la calitatea sa de autor al tezei plagiate”, se arată în document, potrivit Mediafax.ro.

„Prin aceasta, organismul consultativ a permis apariţia unei decizii prin care o teză de doctorat a unui demnitar în funcţie a fost scoasă de sub incidenţa acuzaţiei de lipsă de integritate şi a permis păstrarea unui titlu ştiinţific necuvenit de doctor în drept. În mod concret ne vom referi la scrierea <>, iar sintagmele <> şi <> nu au nicio conotaţie peiorativă, ci sunt în relaţie directă cu o calitate de autor declarat şi cu o situaţie publică determinată de aspectele care privesc faptele de plagiat cuprinse în teză. Întrucât teza este plagiată, este, de asemenea, firesc să folosim pentru autoarea ei sintagma de <>”, se mai arată în comunicatul Asociației GRAUR.

Asociația mai precizează că membrii comisiei de analiză a tezei de doctorat a lui Kovesi au introdus definiții și idei, care nu au legătură cu legea sau cu definiția plagiatului.

„Textul de lege şi definiţiile, unanim acceptate, precizează că plagiatul este preluare de fragmente ca atare sau ca parafrazare ale unui text autentic cu delimitare evidentă şi cu menţionarea explicită a autorului sau sursei. Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporţiei şi declară că <>. Comisia omite un detaliu esenţial şi anume că fiecare preluare neconformă este identificabilă şi poate fi pusă în relaţie cu o persoană care este autorul de drept al paragrafului preluat fără menţiune. Cu alte cuvinte nu se poate vorbi de aproape 4% din teză, ci de cel puţin 11 autori furaţi. Cu alte cuvinte, în teza lui Kovesi se găsesc cel puţin 11 fapte de plagiat”, se subliniază în comunicat.