Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi, LOVITĂ din toate părțile! Va ajunge în fața procurorilor de la Parchetul General
Kovesi, LOVITĂ din toate părțile! Va ajunge în fața procurorilor de la Parchetul General

Kovesi, LOVITĂ din toate părțile! Va ajunge în fața procurorilor de la Parchetul General

În urma refuzurilor repetate ale șefei al DNA, Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei Parlamentare de Anchetă pentru alegerile din 2009, magistrata riscă să ajungă în fața magistraților de la Parchetul General.

Kovesi a refuzat, în două rânduri, să se prezinte în Parlament pentru audieri, chiar dacă Curtea Constituțională a explicat clar că refuzul nu are temei legal. 

Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în această comisie, a explicat că, luni, în ședința comisiei de anchetă se va lua în discuție dacă parlamentarii îi vor face plângere penală Laurei Codruța Kovesi, la Parchetul General.

Surse din interiorul Parlamentului informează că decizia a fost deja luată, iar plângerea penală va fi înaintată, după ce vor obține o decizie formală în plenul Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009, în care s-au înfruntat Traian Băsescu și Mircea Geoană, a fost constituită după apariția episodului X din serialul „Noi suntem Statul!”, intitulat „CUM MI-AM PETRECUT O NOAPTE CU LAURA CODRUȚA KOVESI ȘI FLORIAN COLDEA. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă”.

În acest material, Dan Andronic a relatat cum în 6 decembrie 2009, seara turului decisiv al prezidențialelor din acel an, a fost invitat acasă la Gabriel Oprea, unde i-a găsit, într-o încăpere, pe Procurorul General al României din perioada respectivă, Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a DNA, pe directorul SRI de la momentul respectiv, George Maior (actualmente ambasador în SUA) și pe prim-adjunctul acestuia, generalul Florian Coldea (plecat din SRI în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță), alături de gazdă și de o altă persoană.

Dezvăluirile au stârnit o imensă furtună mediatică, cu zeci de luări de poziție ale politicienilor și decidenților – cu excepția celor implicați direct. Întâlnirea a fost confirmată de multe persoane și a determinat deschiderea unui dosar de anchetă la Parchetul General, în care au avut loc deja mai multe audieri, dar și constituirea unei comisii de anchetă a Parlamentului.

Componența comisiei a fost definitivată săptămâna trecută, iar la audierile de săptămâna viitoare au fost invitați, pe lângă Dan Andronic, foștii candidați Mircea Geoană și Traian Băsescu, șefii de campanie, Viorel Hrebenciuc (PSD) și Vasile Blaga (PDL), fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, șeful STS, Marcel Opriș, precum și celelalte persoane prezente în seara respectivă acasă la Gabriel Oprea.

Un amănunt extrem de important este că, în invitație, se precizează că refuzul de a colabora cu comisia de anchetă din Parlament poate duce la sesizarea penală a autorităților, lucru făcut posibil după schimbarea Regulamentului Camerelor, petrecută recent. Decizia a fost luată în urma speculațiilor potrivit cărora unii dintre cei implicați ar putea refuza să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009.