Evenimentul Zilei > EVZ Special > Kovesi nu cedează. Mutarea gândită de la Bruxelles și la care nimeni nu se aștepta
Kovesi nu cedează. Mutarea gândită de la Bruxelles și la care nimeni nu se aștepta

Kovesi nu cedează. Mutarea gândită de la Bruxelles și la care nimeni nu se aștepta

Proaspăt numită șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kovesi vrea să aducă în echipa ei un procuror din cadrul DNA București.

Cererea Parchetului European îl vizează pe procurorul Marius Bulancea, fost consilier al lui Kovesi, în perioada în care aceasta a condus DNA. Ulterior, Bulancea a ajuns șeful Secției ll, din cadrul DNA, care se ocupă cu anchetarea infracțiunilor asimilate de corupție.

Pentru ca Bulancea să ajungă la Parchetul European, mai întâi cererea trebuie să fie avizată de Consiliul Superior al Magistraturii, singura instituție care poate dispune de transferul sau delegarea magistraților. Bulancea a mai încercat să ajungă la Parchetul European dar cererea lui a fost respinsă. Ulterior, pentru această funcție de execuție au fost propuși Claudiu Dumitrescu, Cătălin Borcoman şi Daniel Horodniceanu.

Bulancea a fost procuror DIICOT Iași, apoi a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, de unde a ajuns la DNA în postura de consilier al procurorului șef Laura Codruța Koveși. Marius Bulancea l-a anchetat pe actualul procuror general interimar Tiberiu Nițu, dar dosarul a fost clasat, soluția fiind confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul Bulancea a întocmit rechizitoriul în dosarul ”Gala Bute”, după ce alţi procurori au dus greul anchetei.

În septembrie 2017, Inspecţia Judiciară a demarat o acțiune disciplinară după ce Marius Bogdan Bulancea, Paul Silviu Dumitriu şi Jean Nicolae Uncheşelu, toți trei de la DNA, au deschis un dosar penal pe tema OUG 13/2017, în privinţa căruia CCR a stabilit că procurorii şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat Constituţia. Ulterior, ÎCCJ a decis că procedura desfăşurată de Inspecţia Judiciară a fost viciată şi a decis anularea acţiunii disciplinare, astfel că cei trei procurori au scăpat de acuzaţii pe un viciu de procedură.