Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi le va ancheta pe procuroarele din înregistrarea de la DNA. Provocarea ticăloasă, cu aparatură „secretă” , a avut un scop

Kovesi le va ancheta pe procuroarele din înregistrarea de la DNA. Provocarea ticăloasă, cu aparatură „secretă” , a avut un scop

Înregistrările audio cu Laura Codruţa Koveşi, „scurse” în presă în 2017, au dat naştere la reacţii prompte din partea DNA. Scandalul a ajuns rapid în atenţia Parchetului General, al CSM şi al Inspecţiei Judiciare. În schimb, în cazul discuţiilor dintre Anca Jurma, şefa interimară a DNA, şi procuroarea Florentina Mirică, Direcţia Naţională Anticorupţie a dat un comunicat sec. Coincidenţă sau nu, înregistrările au apărut cu două zile înainte de şedinţa de la CSM.

Procurorul General, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că Serviciul îndrumare şi control din cadrul Ministerului Public va face, la cererea sa, verificări pentru a stabili dacă s-a încălcat legea, după ce a apărut în presă înregistrarea cu Anca Jurma şi fostul procuror din Direcţie, Florentina Mirică. Şefa acestui serviciu este Laura Codruţa Kovesi.

Înregistrarea apărută în spaţiul public, în care protagoniste sunt actuala şefă a DNA, Anca Jurma, şi procurorul Florentina Mirică, a creat agitaţie şi stupoare în sistemul judiciar, mai ales pentru că astăzi urmează să se discute prelungirea mandatului interimar al celei dintâi în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Din convorbirile făcute publice, este evident că numai Anca Jurma iese prost, din punct de vedere al expunerii publice.

Florentina Mirică nu mai face parte din DNA, din 1 decembrie 2018, în urma deciziei Secţiei pentru procurori a CSM din 26 noiembrie, care i-a aprobat cererea de încetare a activităţii şi revenirea acesteia la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceasta este o apropiată a fostului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, aceasta din urmă susţinând-o în mod repetat la CSM, atunci când Florentina Mirica a fost chemată pentru acţiuni disciplinare.

Explicație foto: Florentina Mirică

Anca Jurma regretă că a folosit metafore

Şefa interimară a DNA, Anca Jurma, a ieşit miercuri cu un comunicat referitor la înregistrările apărute în spațiul public. „Am avut o discuție profesională cu o colegă, în biroul meu, discuție în care încercam să căutăm împreună căi de revitalizare a activității DNA prin anchete corecte privind infracțiuni de corupție care ne sunt sesizate, în contextul în care instituția era supusă unor atacuri continue. Discuția nu a fost nicidecum ocazionată de soluționarea vreunui dosar anume. Discuția a urmărit încurajarea găsirii unor soluții pentru a ne putea îndeplini în continuare misiunea și rolul prevăzute de lege, întrucât climatul ostil instituției instaurat de aceste atacuri putea crea o impresie falsă despre activitatea DNA în ansamblu și risca să afecteze lupta împotriva corupției”, susţine procurorul şef al Direcţiei.

„Dacă aș fi știut că port o discuție publică, în mod sigur nu aș fi folosit metafore pentru a-mi ilustra argumentele și nu aș fi făcut unele considerații și aprecieri de moment. Toți colegii nominalizați în acea conversație privată sunt procurori cu experiență din cadrul DNA. Precizez că nu mi s-a cerut consimțământul pentru a-mi fi înregistrată convorbirea. În birou nu se mai aflau alte persoane. În ceea ce mă privește, nu voi înceta nici o clipă să îi apreciez și să-i respect pe colegii mei din DNA și să acord încredere tuturor celor care își desfășoară activitatea cu respectarea legii și a deontologiei profesionale”, susţine Anca Jurma.

 

Au fost dezvăluite aspecte din dosare DNA

„Nu pot însă să nu dezaprob modul în care colega mea a înțeles să își exprime o nemulțumire profesională. Gestul este cu atât mai reprobabil cu cât doamna procuror și-a asumat și dezvăluirea unor aspecte privind dosare înregistrate la DNA. Având în vedere că în acest moment, pe masa mea se află o plângere a doamnei procuror împotriva ordonanței de infirmare a rechizitoriului întocmit de domnia sa, și pentru a nu exista nicio suspiciune de părtinire din partea mea, ca urmare a demersului mediatic pe care aceasta l-a făcut, voi formula o declarație de abținere”, a încheiat şefa interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Explicație foto: Anca Jurma

Înregistrări aruncate în spaţiul public la timpul oportun

G4Media a publicat în seara zilei de 18 decembrie 2018, o inregistrare cu Anca Jurma şi Florentina Mirică. Jurma este pusă într-o lumină extrem de proastă, ţinând cont de comentariile deloc favorabile pe care aceasta le face la adresa unor colegi de-ai săi, de la DNA. Foarte interesant este momentul ales pentru publicarea acestor înregstrări. Fix cu două zile înainte ca secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să decidă cu privire la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Este vorba despre posibilitatea prelungirii cu încă şase luni a delegării Ancăi Jurma în funcţia de procuror şef interimar al DNA. Secţia pentru procurori a CSM se va întruni în şedinta de azi, 20 decembrie 2018.

 

„Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii!”

Jurma: Ei, cine a pus problema asta? Facem dosare, ce Dumnezeu! Asta vi se zice? Eu vă zic una și ei zic…

Mirică: Cam asta se înțelege, că nu trebuie să ne asumăm niciun risc, că trebuie să diminuăm stocul.

Jurma: Cu clasări?

Mirică: Cu clasări!

Jurma: Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!

Mirică: Într-adevăr, e o bârfotecă de-astea perpetuă și nu pune nimeni osul la treabă.

Jurma: Și cu cât va mai dura mai mult acest provizorat în care n-auzim decât bombe de presă, cu atât se va deteriora DNA-ul! Bine, nu garantez că după ce vine madam Florea 2, se va schimba probabil politica și strategia, nu știu cum. Dar există și posibilitatea, nu știu, tu speri? Să vină cineva care să nu vrea să își bată joc de…?