EVZ a stat de vorbă cu un IT-ist pentru a înţelege ce reprezintă ultimele achiziţii ale DNA, care înseamnă o investiţie de aproape 500.000 de euro. Primul lucru care i-a atras atenţia specialistului a fost modul cum este conceput caietul de sarcini, pentru că din cerinţe aparatura poate fi luată doar de la doi producători. „În esenţă, vor swich-uri HP. Dar de ce nu Cisco sau Extreme sau chinezării de la Huawei? Pe de altă parte, de ce ei au voie să vrea doar HP, iar plebeii nu? Mai vor 100 de PC-uri staţionare care trebuie să aibă mouse fabricat de cel care au fabricat calculatorul (adică nu mouse Logitec sau Microsoft). Calculatoarele pot fi doar DELL sau HP (conform caracteristicilor trecute în caietul de sarcini-n.r.)”, ne-a spus sub protecţia anonimatului specialistul IT, care sugerează că acest caiet de sarcini ar putea fi luat ca model de orice instutiţie care organizează licitaţii cu dedicaţie.

Mugur Ciuvică FOTO: EVZ

Kovesi aduce toate informaţiile strânse din ţară la Bucureşti

Un alt lucru care i-a atras atenţia se referă la cele patru softuri de extracţie şi analizare a informaţiilor din telefoanele mobile şi calculatoare. „Au cumpărat doar câte un soft din fie care, ceea ce înseamnă că va exista un singur loc unde se vor analiza toate datele strânse din ţară. Ei au 14 sau 15 servicii teritoriale în ţară, dar au cumpărat doar câte un soft. Practic, procurorii din ţară vor trebui să vină cu calculatoarele sau telefoanele pe care le au de analizat în sediul unde va fi instalat soft-ul”, ne-a explicat specialistul. Practic toate informaţiile strânse de DNA în România vor fi concentrate într-un singur punct, probabil la structura centrală de la Bucureşti, unde îşi are biroul şi Laura Codruţa Kovesi.

„Ne pot insera pe telefon mesaje incrimatoare”

Unul dintre cele mai controversate soft-uri achiziţionate de oamenii lui Kovesi este cel denumit „soluţie completă pentru investigaţii informatice privind dispozitivele mobile”. În descrierea acestui soft scrie că „aplicaţia va permite realizarea de clone pentru SIM/MicroSIM/NanoSIM”. Mugur Ciuvică, cel care a descoperit şi a scris pentru prima oară despre noile achiziţii ale DNA, ne-a spus că practic prin acest soft DNA va putea inventa fapte penale oricui. „Este un lucru foarte grav că DNA-ul are posibilitatea să realizeze clone ale telefoanelor noastre. Practic va putea insera mesaje în whassapp-ul nostru din care să reiasă că punem la cale vreo ilegalitate sau va putea trimite mailuri în numele nostru. Ştim din istoria activităţii DNA că au fost multe dosare în care declaraţii ale unor oameni au fost scoase din context, trunchiate astfel încât să pară vinovaţi. Acum nici mă- car nu mai au nevoie să facă asta, pentru că au soft care ne poate insera pe telefoane mesaje incriminatoare, pe care noi nu le-am scris”, ne-a explicat Mugur Ciuvică.

Ingrid Mocanu. FOTO: Marius Vlad

„Clonarea este ilegală”

Jurista Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei, este de părere că acest soft, care ne poate analiza inclusiv interacţiunile de pe reţelele de socializare, va fi folosit pentru a şantaja oameni. „DNA-ul are acces la aparatura de interceptare a SRI, dar îşi cumpără aceste super calculatoare şi soft-uri pentru ce? Ştim din practica lor că majoritatea dosarelor sunt făcute pe denunţuri şi foarte puţine pe interceptări. Eu cred că vor folosi aceste soft-uri pentru a strânge informaţii despre viaţa privată a puternicilor zilei, din politică sau din alte structuri, şi în momentul în care au nevoie de un denunţ de la ei îi vor şantaja. E posibil ca la unii să nu înregistreze nimic ilegal, dar poate lucruri compromiţătoare moral din viaţa privată şi pentru a evita apariţia acestor informaţii în spaţiul public vor fi dispuşi să facă denunţuri. Şi mai grav cu această clonare este că ea nu este prevăzută de practicile din justiţia românească, practic fiind ilegală. Probabil vor obţine mandate de la judecători pe singuranţă naţională, cum au mai făcut, dar clonarea nu există prevăzută în legile româneşti”, ne-a spus Ingrid Mocanu. 

„O să-şi cumpere soft să vadă dacă suntem flămânzi”

Avocatul Ion Panaitescu ne-a răspuns pe un ton ironic şi a aruncat în ridicol insitituţia condusă de Kovesi: „Am citit că şi-au luat un soft care să ne filmeze unde suntem de fapt şi care poate intra în telefoanele noastre. O să ajungă să îşi cumpere un soft care să intre în stomac, să vadă dacă am mâncat şi ce am mâncat. Şi apoi o să se laude cu mândrie că ştiu ei că poporul este sătul. Mulţumesc lui Dumnezeu că m-am născut într-o perioadă când făceam lumină în casă cu lumânări din seu de oaie şi nu existau toate nenorocirile astea”

Te-ar putea interesa și: