Viceprim-ministrul şi ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic, a declarat, citat de agenţiile Tanjug şi Agerpres, că dacă fosta provincie Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa, nu la fel se va întâmpla şi cu trasarea graniţei. De data asta, susţine oficialul de la Belgrad, va fi nevoie de un acord între cele două părţi.

"Nu vor fi paşi în această direcţie până când nu se va ajunge la un acord", a fost tranşant ministrul sârb, cu ocazia unei conferinţe desfăşurate la Belgrad.

Oficialul a fost întrebat pe tema aceasta, în condiţiile în care Kosovo pregăteşte operaţiunea de demarcare a frontierei sale cu Serbia.

"Dialogul va continua în septembrie, după cum a spus preşedintele Aleksandar Vucic. Nu ştiu dacă vor exista şi alte întâlniri în afara acestui dialog la diverse forumuri internaţionale. În prezent, nu există nicio propunere care să fi fost convenită – discuţiile despre aceasta sunt încă în desfăşurare", a adăugat Dacic.

Pe de altă parte, preşedintele sârg, Aleksandar Vucic, va avea o serie de întâlniri la Paris pe tema Kosova, cu preşedinţii Franţei şi ai SUA, în luna noiembrie, în ceea ce presa sârbă spune că e o ofensivă diplomatică.

Se doreşte astfel, după cum scrie cotidianul belgrădean Vecernje Novosti, citat de Tanjug, găsirea unui compromis pentru rezolvarea situaţiei.

Înainte de discuţiile de la Paris, un alt moment important din toamna aceasta va fi vizita la Belgrad a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care va participa la comemorarea sfârşitului celul de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă parade militară şi alte evenimente organizate cu această ocazie, se va discuta cel mai probabil şi chestiunea Kosovo.