Parlamentul din Kosovo a aprobat înfiinţarea armatei. În fapt, este vorba despre transformarea Forţei de Securitate din Kosovo în armată naţională.

Aceasta va avea 5.000 de miliari activi şi 3.000 de rezervişti.

Cele trei legi votate în acest sens au stârnit reacţia virulentă a minorităţii sârbe din Kosovo, arată Reuters, citată de www.activenews.ro.

Sârbii susţin că măsura este ilegală. Aceştia susţin că ar fi trebuit modificarea Constituţiei, pentru o astfel de transformare radicală.

Guvernul de la Belgrad consideră această măsură drept o ameninţare la adresa păcii.

“Cele trei legi au un singur scop, acela de a proteja integritatea teritorială a Kosovo, de a proteja cetățenii tuturor comunităților din Kosovo”, a susţinut Ramush Haradinaj, premierul statului Kosovo, înaintea votului din Parlament.  

Dacă Kosovo îşi face propria armată, atunci prezenţa NATO în această zonă se va reduce. Pe de altă parte, NATO susţine că autorităţile kosovare sunt cele care să decidă viitorul Forţei de Securitate din această ţară.

“Orice schimbare în structura, mandatul și misiunea Forței de Securitate din Kosovo trebuie decisă de autoritățile kosovare”, este declaraţia pentru Reuters dată de un oficial al NATO.