Evenimentul Zilei > Actualitate > Klaus Johannis, fără rival la Primăria Sibiu
Klaus Johannis, fără rival la Primăria Sibiu

Klaus Johannis, fără rival la Primăria Sibiu

Sibienii au mers pentru a treia oară, masiv, pe mâna lui Klaus Johannis, primarul în exerciţiu ales de 84% din voturile sibienilor.

Primarul din Sibiu este obişnuit cu asemenea scoruri. Precedentul mandat, cel obţinut în anul 2004, l-a câştigat cu 89% din voturi, după ce primul a constituit una din cele mai mari surprize ale alegerilor din anul 2000. De altfel, până şi contracandidaţii lui Klaus Johannis au recunoscut că scopul lor nu a fost acela de a-l detrona pe „neamţ“, ci de a obţine locuri mai multe în consiliul local.
 
„Nu am o reţetă de succes anume. Cred că nu este foarte greu să obţii aşa ceva când ai o linie bine stabilită, adică faci ceea ce ai promis oamenilor şi te ţii de cuvânt. Nimic nu este mai important decât aceste lucruri şi atunci oamenii îţi acordă încrederea. Sunt fericit că am obţinut aşa de multe voturi şi le mulţumesc sibienilor care mi-au acordat încă o dată încrederea lor şi mă voi strădui să mă ridic la înălţimea aşteptă rilor lor“, ne-a declarat el.

După ce, în ultimii ani, a redesenat centrul oraşului şi a atras investitori cu nume în zona industrială, Johannis vrea acum să se ocupe de infrastructura oraşului, de confortul locuitorilor şi, mai ales, de dezvoltarea turismului în fosta Capitală Culturală Europeană. „Multe dintre proiectele mele sunt deja ştiute de oameni. Vor fi şi noi priorităţi: noi poduri peste Cibin, extinderea infrastructurii oraşului, modernizarea transportul în comun, atragerea în continuare a investitorilor“.

Colaborare cu liberalii


Aşa cum a promis încă dinaintea campaniei electorale, Johannis şi consilierii săi vor colabora la nivel local cu PNL, partid care şi-a arătat sprijinul necondiţionat pentru primar. De altfel, unul dintre viceprimarii săi va fi liberal. „Am avut o colaborare excelentă cu PNL. Vom vedea dacă vom purta discuţii şi cu celelalte partide politice, în afară bineînţeles de cele cu care am exclus deja din campania electorală vreo colaborare“, a declarat el, referindu-se şi la consiliul judeţean, acolo unde Martin Bottesch (FDGR) era deja sigur de victorie.

ILIE BOLOJAN

Premiantul de la Oradea

Fostul secretar general al guvernului, Ilie Bolojan (PNL), a obţinut 50,37% din voturi. Liberalul şi-a prezentat ieri echipa de consilieri cu care va conduce Primăria Oradea şi o parte dintre măsurile pe care le va lua după ce va fi numit în funcţie. Primul lucru pe care spune că îl va face va fi să prezinte lista cu valoarea donaţiilor primite pentru campanie, donatorii şi lista cu cheltuielile. Apoi, susţine el, va pune în aplicare o parte din promisiunile făcute în campanie.

„Voi face ordine la primărie. Asta înseamnă eliminarea corupţiei şi reducerea birocraţiei. Astea nu costă bani. Voi face curăţenie pe străzi şi în cartiere. Atitudinea faţă de investitori se va schimba, voi scoate la licitaţie locuri de parcare şi voi respecta tradiţia şi cultura orădenilor“, a spus liderul PNL. Succesul lui Ilie Bolojan s-a răsfrânt şi asupra performanţei PNL, partid care a reuşit să obţină un scor nesperat la consiliul local, 31,37%, ceea ce se va traduce prin cel puţin zece consilieri. Din echipa de consilieri locali din umbra lui Bolojan, ar putea face parte şi secretarul de stat în Ministerul Mediului, Lucia Varga. (Georgiana Anghel)