„Referitor la declararea, de către preşedintele Klaus Iohannis, a anului 2019 ca An al omagierii victimelor comunismului, cu lansarea Programului '30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989' în data de 20 mai 2019, Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (…) consideră că poporul român îşi comemorează, în fiecare an trecut de la istoricul 1989, eroii-martiri, şi nu 'victimele'. Luptătorii împotriva regimului comunist, (…) cei care au avut de suferit împreună cu familiile lor în urma acestuia, sunt eroii noştri, eroii neamului”, se arată în comunicatul emis de SSRML.

SSRML a precizat că este principala instituție a statului pentru probleme ce țin de Revoluția din 1989 și pentru comunism, în general. Aceeași instituție a menționat că la 30 de ani de la evenimentele din decembrie `89 se celebrează recâștigarea libertății și începutul democrației.

„În consecinţă, SSRML, ca principal organizator al programului '30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989', anunţă ca dată a lansării proiectelor cuprinse în acest program ziua de 5 iunie 2019, Ziua înălţării Domnului – Ziua Eroilor. După deja devenita 'tradiţie', în această zi, Patriarhia Română – mereu alături de noi, face pomenirea tuturor eroilor şi martirilor români – luptători pentru credinţă, libertate, dreptate şi identitate naţională, în toate bisericile româneşti, din ţară şi din străinătate – deci şi a eroilor-martiri ai Revoluţiei. Tot la acea dată vor fi publicate informaţii despre manifestările planificate pe parcursul celor şase luni premergătoare lunii decembrie, în parteneriat cu Comisia parlamentară a revoluţionarilor din decembrie 1989, Institutul Revoluţiei din Decembrie 1989, organizaţii nonguvernamentale ale revoluţionarilor şi urmaşilor eroilor-martiri. Aşa cum prevede legislaţia acestei ţări, Administraţia Prezidenţială va fi invitată în timp util pentru a participa la program, mai ales începând cu data de 22 decembrie”, se mai precizează în comunicat.