Klaus Iohannis a dat semnalul: S-a declanșat Operațiunea Guvernul Meu 2! România lui Cristoiu
Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis a dat semnalul: S-a declanșat Operațiunea Guvernul Meu 2! România lui Cristoiu

Autor: | | 1 Comentarii | 12583 Vizualizari

Sîmbătă, 4 august 2018, s-a desfășurat la București ședința Consiliului Național al PNL. La invitația lui Ludovic Orban, la reuniune a fost prezent și a ținut un discurs Klaus Iohannis, președintele României.

Potrivit Statutului PNL, forul suprem de conducere colectivă al Partidului e Congresul. Beneficiind de o participare însemnată a membrilor, Congresul e singurul îndreptățit să dezbată și să adopte programul politic al partidului. Consiliul Național e un organism inferior Congresului. El nu poate dezbate și adopta decît chestiuni minore prin comparație cu cele abordate de Congres. Ordinea de zi a Consiliului de sîmbătă confirmă acest adevăr. Liderii liberali au fost convocați pentru a discuta o chestiune ținînd strict de mîțăraia partidului: criteriile, calendarul şi procedura de întocmire a listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Am ținut să circumscriu locul și rolul Consiliului Național în viața PNL pentru a semnala una dintre nedumeririle stîrnite de prezența lui Klaus Iohannis la sindrofie. Implicarea președintelui României în viața unui partid e demult, de pe vremea lui Ion Iliescu, o încălcare a Constituției la care nimeni nu mai tresare, fie și pentru că România e țara în care principala preocupare a locuitorilor rămîne fentarea legilor și a procedurilor. Nedumerirea provocată de prezența lui Klaus Iohannis izvorăște dintr-o realitate indiscutabilă. Timp de doi ani și jumătate, Klaus Iohannis a stat deoparte de viața internă a PNL. Pe lîngă impresia de președinte care nu vrea să repete neastîmpărul lui Traian Băsescu, depărtarea asta de PNL a sugerat și o supărare față de conducerea și activitatea partidului.

Deodată, cînd nimeni nu se aștepta, după o convocare la Cotroceni a liderilor PNL și PDL, cele două bucăți neîmbucate într-un partid, președintele participă la o ședință fără miză, fără orizonturi, fără istorie, a unui organism inferior Congresului: Consiliul Național. Nu la un Congres la care urma să se discute programul politic pentru 2019, anul a două bătălii electorale cruciale, ci la un Consiliu în care avea să se discute chestiuni strict de viață internă. Dacă ar fi fost vorba de un Congres sau de o reuniune cu miză în materie de program politic, chiar dacă anticonstituțională, prezența președintelui ar fi avut o cît de cîtă justificare.

Fiind vorba de un partid alternativă la partidul de Guvernămînt, un partid angajat în bătălia politică pentru ca o dată parvenit la putere să transpună în practică un Program politic, președintele Romîniei putea că e prilejul de a da nu numai PNL, dar și întregii națiuni un mesaj despre cum vede el un Program de guvernare, despre marile probleme ale țării și despre cum le vede el soluționarea, dar mai ales să propună, în fine, un Proiect de țară. O altă justificare ar trimite la un instrument folosit de toți lideri politici ai lumii, nu numai dintre cei democrați. Pentru că în ultimul timp au avut loc în țară și în lume evenimente asupra cărora se impune poziția președintelui României, un moment precum reuniunea Consiliului Național al PNL putea fi folosit ca pretext pentru expunerea unor mesaje de mare importanță pentru scena noastră politică și internațională.

A încălcat Klaus Iohannis Constituția pentru a putea expune în public poziția sa față de marile probleme ale vieții interne și internaționale?

E o întrebare cu atît mai importantă cu cît, pentru a participa la reuniunea PNL, Klaus Iohannis a făcut imensul sacrificiu de a lipsi din cuibul conjugal de la Sibiu o zi din weekend, sîmbătă. Fie și acest sacrificiu ne face să ne întrebăm de ce a considerat Klaus Iohannis o urgență a urgențelor participarea la ședința Consiliului Național al PNL.

Pentru că această întrebare a devenit un bun public, unii au răspuns invocînd luptele interne din PNL. Prin prezența sa la reuniunea Consiliului, Klaus Iohannis a ținut să dea liderilor din fostul PNL (cei din fostul PDL, obișnuiți cu slugăreala de tip Emil Boc la bordelul de la Cotroceni, nu ridică nici o problemă), semnalul că Ludovic Orban are deasupra capului, pe post de aureolă, Înalta Mînă Prezidențială. Alții au răspuns lansînd ipoteza unei preluări a șefiei PNL de către Administrația Prezidențială, rolul lui Ludovic Orban reducîndu-se la cunoscutele scălîmbăiieli de băiat de comitet la chefuri cu amicii.

O privire aruncată asupra Discursului ținut la ședința Consiliului semnalează că președintele n-a venit la reuniune nici pentru a înfățișa principalului partid de Opoziție un Proiect de țară, nici pentru a expune în public poziția Cotroceniului în marile probleme interne și internaționale.

De la un capăt la altul, discursul se vrea un semnal de alarmă, un vaiet de sirene premergătoare unui atac aerian în privința a ceea ce Klaus Iohannis numește pericolul mortal pentru România întruchipat de continuarea rămînerii la putere a PSD:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate