Klaus Iohannis, gest umilitor la adresa fostului președinte Traian Băsescu. Se întâmplă chiar de Ziua Națională

Klaus Iohannis, gest umilitor la adresa fostului președinte Traian Băsescu. Se întâmplă chiar de Ziua Națională Traian Băsescu. Sursa: EVZ

Președintele Klaus Iohannis va organiza o recepție la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale a României, eveniment la care vor participa în jur de 200 de persoane: foști președinți, politicieni, diplomați, oameni de cultură, personalități din sport și șefi de Servicii.

Deși nu mai este perioadă de pandemie și nu mai sunt impuse restricții ca în anii anteriori, Klaus Iohannis a ales să invite la recepția de 1 decembrie doar 200 de persoane. Printre acestea nu se află și Traian Băsescu, fostul președinte al statului, deși ceilalți șefi de stat au primit o invitație în acest sens.

Cine este invitat la recepția de 1 decembrie și cine nu

Iohannis pare să nu țină cont de importanța zilei de 1 decembrie și de aceea a ales să pună mai presus disputele politice. La recepția de la Cotroceni nu a fost chemată opoziția, dar nici fostul președinte Traian Băsescu. Un lucru interesant este că Ion Iliescu a fost invitat, însă nu va participa. A primit invitație și fostul președinte Emil Constantinescu.

La recepție și defilare au fost invitați: Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, toţi miniştrii Cabinetului Ciucă, vicepreşedinţii Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au mai fost invitați: Dan Barna, care nu va participa, șefii serviciilor - Gabriel Vlase şi Eduard Hellvig, preşedintele CCR - Marian Enache, patriarhul Daniel. În total, 200 de persoane.

Nu au fost invitați: Cătălin Drulă - preşedinte USR, George Simion - preşedinte AUR, Traian Băsescu - fost preşedinte al României, potrivit antena3.ro.

Prima recepție de 1 Decembrie organizată la Palatul Cotroceni a avut loc în 1991, când președinte era Ion Iliescu. În ultimii ani, cu ocazia de 1 decembrie au fost invitați mai mulți politicieni, diplomați, oameni de cultură sau personaități din sport și în principal, foștii șefi de stat.

Evenimentul nu a fost organizat doar de două ori, în anul 2015 când a avut loc tragedia de la Colectiv și în anul 2020 când a fost primul an de pandemie.

Ziua Națională a României, 1 decembrie

Recepția de 1 decembrie este o parte din seria de manifestări dedicate Zilei Naționale și un prilej de rememorare a unui eveniment epocal din istoria României. Alături de recepția ce va începe joi la ora 17.00, pe 1 decembrie vor avea loc în mai multe orașe din țară parade militare, iar în București 1.500 de militari vor fi prezenți, potrivit Libertatea.