Evenimentul Zilei > Actualitate > Klaus Iohannis: Dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia de Crăciun și Revelion
Klaus Iohannis: Dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia de Crăciun și Revelion

Klaus Iohannis: Dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia de Crăciun și Revelion

Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel la români să respecte regulile sanitare și a anunțat că restricțiile nu vor fi ridicate de Crăciun și de revelion.

Declarații Klaus Iohannis:

Am observat că foarte multă lume vrea să stie ce va fi de Crăciun si Revelion.

Restrictiile, toate care sunt acum, cum sunt acum, rămân în vigoare și de Crăciun și de Anul Nou.

Aceste restrictii nu sunt facultative, ci sunt obligatorii.

Este în interesul fiecărui român să respecte aceste resticții, ca să nu ajungă la spital el, sau copilul lui, sau părintele lui.

Regulile trebuie respectate!

Pentru cei care nu vor să respecte restricțiile sanitare, există dispozitive ale Ministerului Afacerilor Interne care vor lua măsuri și cei care încalcă regulile vor fi amendați.

Repet: Restricțiile nu sunt facultative, ci obligatorii!

Cred că majoritatea românilor înțeleg folosul restricțiilor, al măștilor, înțeleg că ele sunt proiectate ca să ne protejeze de coronavirus.

Dar se poate vedea din cifrele comunicate oficial că nu mai avem o creștere, cum am avut în noiembrie, ci chiar o mică scădere.

Dar nu este momentul pentru relaxare, chiar dacă începe campania de vaccinare, până când nu va fi toată lumea vaccinată nu ne putem relaxa.

Dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia!

Vizită la primul centru de depozitare a vaccinului

„Totul este organizat, nu teoretic, practic. Lucrurile vor funcţiona şi, imediat după Crăciun, vom intra direct în campania de vaccinare”, a spus Klaus Iohannis după ce a vizitat Centrul naţional de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19 din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Prima tranşă de vaccinuri, de 10.000 de doze, va ajunge în România după Crăciun, fiind o tranşă simbolică, urmând ca din ianuarie să fie primite tranşe mai mari, de cel puţin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult.

„În prima etapă va fi vaccinat tot personalul medical, în a doua etapă va fi vaccinat personalul esenţial şi noi credem că în martie – aprilie – mai este faza când va fi vaccinată populaţia generală”, a spus preşedintele. Klaus Iohannis a reamintit că vaccinarea este voluntară şi că toate vaccinurile sunt sigure.

„Nu este nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura cale de a scăpa de pandemie. Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune. Toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene, toate sunt eficiente, adică îşi fac efectul, toate sunt sigure şi în acest fel vom putea, dacă ne mobilizăm şi mergem la vaccinare, până în vară probabil să scăpăm de această pandemie”, a mai spus președintele.

„Aici, la „Cantacuzino”, s-a creat un centru special. Toate dozele de vaccin vor veni iniţial aici şi de aici vor fi distribuite în ţară. Este impresionant ce s-a realizat de la ultima vizită pe care am făcut-o împreună aici. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă, s-a realizat un flux pentru vaccin, pentru personal, totul ca la carte. Acest container este o mostră, dar care poate fi replicată rapid de centrul de vaccinare şi care poate fi folosită în zonele unde nu există altă posibilitate. Maşinile care duc cutiile cu vaccin le vedeţi aici”, a mai spus Iohannis.

La vizita de la Institutul „Cantacuzino” au participat și premierul interimar Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, precum şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în etape, respectând grupele populaţionale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, iar pentru etapele II şi III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through. În România, vaccinarea este gratuită şi voluntară.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.