Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: Constituţia este acel liant care uneşte cetăţenii în jurul unor valori şi aspiraţii comune
Klaus Iohannis: Constituţia este acel liant care uneşte cetăţenii în jurul unor valori şi aspiraţii comune

Klaus Iohannis: Constituţia este acel liant care uneşte cetăţenii în jurul unor valori şi aspiraţii comune

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi un mesaj cu ocazia Zilei Constituţiei. Şeful statului a subliniat că Constituţia este mai mult decât o lege fundamentală.
"Astăzi se împlinesc 24 de ani de la referendumul din 8 decembrie 1991, prin care a fost aprobată, cu o majoritate covârşitoare, Constituţia României. Acest moment a marcat opţiunea fără echivoc a statului şi poporului român pentru un regim de guvernare democratic. Schimbările majore generate de noua Lege fundamentală au făcut posibilă dezvoltarea unei democraţii bazate pe statul de drept şi pe respectul faţă de lege. În acelaşi timp, s-au consolidat valorile democratice ale constituţionalismului modern bazat pe trei piloni: protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, diminuarea tentaţiei autoritarismului instituţional şi accentuarea transparenţei decizionale în activitatea instituţiilor statului", a transmis Klaus Iohannis
 
Şeful statului a precizat că Constituţia "conferă un sens comunităţii politice, fixând limitele în care se exercită puterea statului şi garantând drepturile şi libertăţile de care se bucură cetăţenii". 
 
"După aproape un sfert de secol, asistăm la aprofundarea unei noi etape, în care societatea este tot mai activă şi interesată de eficienţa guvernării şi de buna funcţionare a autorităţilor care exercită puterea la nivel central şi local. Amplificarea dimensiunii participative a democraţiei din România este benefică pentru reprezentarea corectă a cetăţenilor de către instituţiile fundamentale ale statului. Constituţia reprezintă mai mult decât o lege fundamentală, este acel liant care uneşte cetăţenii în jurul unor valori şi aspiraţii comune. Ea conferă un sens comunităţii politice, fixând limitele în care se exercită puterea statului şi garantând drepturile şi libertăţile de care se bucură cetăţenii. Nicio democraţie nu poate funcţiona în absenţa unor valori comune, acceptate, respectate şi promovate de membrii societăţii", a mai transmis Klaus Iohannis prin intermediul unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. 
 
Klaus Iohannis încurajează instituţiile statului care veghează la respectarea Constituţiei. 
 
"Nu în ultimul rând, Constituţia consemnează apartenenţa României la spaţiul european şi transatlantic. Avem astfel consfinţită garanţia dezvoltării normale a societăţii noastre alături de grupul statelor cu democraţie consolidată, împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism. Cu prilejul acestei zile, încurajez instituţiile care veghează la respectarea spiritului şi literei Constituţiei să fie mereu la înălţimea rolului lor fundamental pentru democraţie!”, a transmis Iohannis. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.