Țigările aromate vor fi interzise în România în doar 30 de zile, iar cele mentolate peste aproape trei ani, conform unui decret semnat joi de președintele Klaus Iohannis, şi care stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Astfel, şeful statului a promulgat o lege prin care este transpusă o directivă europeană în domeniul tutunului, astfel că ţigările aromate vor fi interzise în termen de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial

Ţigările mentolate vor mai rămâne pe piață până în 2019, când vor fi și interzise. Conform 1001-stiri.pro, Legea prevede și o schimbare a aspectului pachetului de țigări: va exista o imagine grafică pe 65% din suprafața pachetului. Scopul acestei măsuri care va fi luată în fiecare început de an, la 1 ianuarie, este legat de un efect psihologic asupra fumătorilor. Se crede că dacă se schimbă grafica pachetelor de ţigări, fumătorii nu se vor obișnui prea mult cu ele, astfel că vor surprinși și chiar speriați de noile imagini.  

Legea antifumat nu se schimbă

Această nouă măsură care vizează fumătorii vine în contextul în care la 4 octombrie 2016, două comisii din Camera Deputaților au discutat despre posibilitatea schimbării a cinci amendamente din Legea antifumat, dar  fără rezultat.
Comisia reuintă a respins toate amendamentele Legii antifumat. Trei amendamente pentru îmblânzirea legii, au venit de la Daniel Fenechiu, iar celelalte două, pentru înăsprirea proiectului legislativ, au fost depuse de Aurelia Cristea.

„Legea rămâne nemodificată, în forma ei actuală, şi eu nu pot decât să mă bucur că şi de această dată colegii mei au dat dovadă de înţelepciune şi un bun pe care l-am câştigat sănătatea copiilor noştri este păstrat. Se duce şi în plen si sper că şi în plen va fi votat doar textul”, a spus deputata Aurelia Cristea.