„La un moment dat, oamenii vor trebui să recunoască că Phenianul dorește arme nucleare nu doar pentru autoapărare, ci și pentru că încă vrea să reunifice Peninsula Coreea sub controlul său”, a afirmat John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, citat de Korea Herald.

El a adăugat că amenințarea planează asupra Coreei de Sud:

„Securitatea pe termen lung a Coreei de Sud va fi subminată grav dacă Coreea de Nord dobândește capacitate nucleară operativă.”

Săptămâna trecută, amiralul Harry Harris, șeful Armatei americane din Pacific, descria în termeni asemănători intențiile Phenianului.

Harris a spus că nu este de acord cu punctul de vedere majoritar că liderul nord-coreean dezvoltă programul de rachete nucleare doar pentru a-și apăra regimul.

Într-o audiere în cadrul Congresului, comandantul Harris a afirmat că liderul Kim Jong-un dorește „unificarea sub un singur sistem, cel comunist”, fiind vorba de un plan „pe termen lung”.

Directorul CIA, Mike Pompeo, și directorul National Intelligence, Dan Coats, au făcut remarci asemănătoare, în audieri separate.

Bolton a fost sub-secretar pentru controlul armamentului și afaceri de securitate internațională în 2001-2005. În acea perioadă, el s-a manifestat deosebit de critic față de regimul de la Phenian, făcând apel la o răsturnare a acestuia.

Reacția Coreei de Nord a fost atunci una furibundă, făcându-l pe Bolton „mizerie umană”, „fără minte”, „pocitanie care nu poate fi privită ca o ființă umană” și „vampir diabolic însetat de sânge”.