Evenimentul Zilei > International > Kim testează rachete, dar se roagă de Trump să se întâlnească
Kim testează rachete, dar se roagă de Trump să se întâlnească

Kim testează rachete, dar se roagă de Trump să se întâlnească

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis o nouă scrisoare președintelui american Donald Trump, invitându-l să viziteze Phenianul

Scrisoarea, a informat presa sud-coreeană citând surse diplomatice, este cea de-a doua primită de Donald Trump în august și vine în condițiile în care negocierile cu privire la denuclearizarea peninsulei coreene sunt blocate, iar Phenianul și-a multiplicat testele cu rachete balistice.

În această scrisoare, care i-a fost trimisă lui Trump în a treia săptămână a lunii august, Kim a spus că este dispus să-l întâlnească pentru un alt summit, potrivit unei surse diplomatice, citată de ziarul Joongang Ilbo, scrie Le Figaro.

Din iunie 2018, Kim Jong-un și Donald Trump s-au întâlnit de trei ori – ultima întâlnire, oarecum improvizată dintre liderul nord-coreean și președintele SUA datând din 30 iunie pe linia demilitarizată (DMZ) între cele două Coreei, dar nu au făcut prea multe progrese în problema denuclearizării peninsulei coreene. Guvernul de la Phenian renunțând, deocamdată, să nu efectueze niciun nou test nuclear subteran.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat o nouă rachetă cu rază scurtă de acțiune, la câteva ore după ce a anunțat că vrea să reia negocierile cu Statele Unite, la sfârșitul lunii septembrie.

Donald Trump a declarat, pe 9 august, că a primit o „scrisoare foarte frumoasă” de la Kim Jong-un și a discutat despre posibilitatea unei a patra întâlniri cu omologul său nord-coreean.