Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un s-a întâlnit cu “florile cerului”. Aviatoarele au plâns şi au jurat să zboare prin flăcări pentru iubitul lor conducător
Kim Jong-un s-a întâlnit cu “florile cerului”. Aviatoarele au plâns şi au jurat să zboare prin flăcări pentru iubitul lor conducător

Kim Jong-un s-a întâlnit cu “florile cerului”. Aviatoarele au plâns şi au jurat să zboare prin flăcări pentru iubitul lor conducător

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit cu primele femei din Coreea de Nord care pilotează avioane de vânătoare, pe care le-a numit "eroine ale Coreei" şi "florile cerului". Deşi unele aparate datează din anii 50, aviatoarele au promis că vor zbura "printr-o mie de mile de nori şi zece mii de mile de flăcări pentru a-l apăra pe Kim Jong-un".

Piloţii Jo Kum Hyang şi Rim Sol plângeau când au primit buchete de flori în faţa liderului lor, care a atribuit succesul acestor femei "spiritului lor nobil revoluţionar, acceptării ideologice a politicii de antrenament a partidului şi loialităţii faţă de Comandantul Suprem", scrie agenţia de stat KCNA, citată de mediafax.ro.

Kim a privit în timp ce avioanele pilotate de aceste femei decolau şi aterizau, deşi nu este clar când a avut loc această întâlnire.

Presa de stat nord-coreeană a lăudat frecvent performanţele Forţei Aeriene coreene (KPAF) în ultimele luni, dar avioanele de pe pistă par să arate altceva, comentează CNN. Piloţii s-au antrenat pe avioane de vânătoare supersonice sovietice de tip MiG-21 sau pe o versiune chineză a acestui model, Chengdu J-7.

Avionul MiG-21 a intrat în serviciu la sfârşitul anilor 1950 şi a fost folosit în mod considerabil în războiul din Vietnam.

KPAF este considerată a cincea cea mai mare forţă aeriană din lume, cu 110.000 de membri ai personalului şi 820 de avioane de luptă. Însă nu se ştie cu exactitate câte dintre aceste avioane, unele datând din anii '50, sunt apte de zbor.

Cele mai avansate avioane de luptă ale Coreei de Nord, aproximativ 36 de aparate MiG-29, au fost achiziţionate din Uniunea Sovietică la sfârşitul anilor '80. Piloţii pot efectua însă doar câteva ore de zbor pe an, din cauza lipsei de combustibil, piese de schimb şi a nevoii de a conserva flota de avioane.

Acest lucru nu pare să le descurajeze pe Jo Kum Hyang şi Rim Sol. KCNA a relatat că ele i-au mulţumit cu ochii în lacrimi lui Kim pentru că le-a "dat aripi să zboare şi curaj". Ele au promis că vor zbura "printr-o mie de mile de nori şi zece mii de mile de flăcări pentru a-l apăra pe Kim Jong-un".