Evenimentul Zilei > EVZ Special > Kim Jong-un, în pericol de moarte? Coreea de Nord ia măsuri fără precedent
Kim Jong-un, în pericol de moarte? Coreea de Nord ia măsuri fără precedent

Kim Jong-un, în pericol de moarte? Coreea de Nord ia măsuri fără precedent

Kim Jong-un pare să fi slăbit din cauza unei boli grave. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții care urmăresc situația din Coreea de Nord, după ce au aflat de decizia fără precedent a autorităților de la Phenian.

Partidului Muncitoresc din Coreea „face pregătiri pentru moartea dictatorului” susțin experții.

Kim Jong-un are un înlocuito

Aceștia își bazează afirmația pe faptul că în partidul aflat la putere în Coreea de Nord a fost înființată o nouă funcție, aceea de prim-secretar. Potrivit hotărârilor adoptate la cel de-al optulea congres al partidului muncitoresc, prim secretarul ar urma să preia conducerea țării în cazul în care secretarul general Kim Jong-un nu ar mai fi în măsuri să-și îndeplinească mandatul.

NK News, un site care monitorizează situația din acest stat asiatic, susține că este pentru prima dată când se vorbește atât de explicit despre un potențial succesor al liderului nord-coreean. Cu alte cuvinte, decizia luată arată că partidul a început să se ” pregătească pentru moartea subită sau, mai probabil, incapacitarea pe termen lung a actualului lider al Coreei de Nord de a-și îndeplini îndatoririle”.
„Această decizie indică probabil faptul că sănătatea lui Kim nu este bună”, scrie NK News.

Conducerea Coreei de Nord rămâne în familie?

Nu este clar, până în acest moment, cine a fost numit în funcția de prim-secretar sau dacă funcția e deocamdată vacantă. Cel mai bine clasat candidat ar fi Kim Yo Jong, sora lui Jong Un, care deține deja o mare putere în structurile de partid și de stat. Un alt mare avantaj pentru sora dictatorului este faptul că de la înfiinșarea sa, Coreea de Nord a fost condusă numai de membri ai familiei Kim, scrie Daily Express.

Kim Jong-un a dispărut din viziunea publică de mai multe ori în ultimul an și jumătate, ceea ce a dat naștere unor speculații cu privire la starea sa de sănătate. Mai mult, ultimele fotografii arată că dictatorul a pierdut mult în greutate. Experții internaționali susțin că dispariția lui Kim Jong-un reprezintă mari riscuri pentru securitatea întregii regiuni, dat fiind că e posibil să declanșeze o luptă sălbatică pentru putere între diversele grupări în partid. Cum Coreea de Nord are capacități nucleare, o astfel de confruntare internă e de natură să îngrijoreze atât Coreea de Sud, cât și Japonia.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: