Liderul nord-coreean Kim Jong-un a adus un tribut milioanelor de soldați chinezi care au luptat până la capăt împotriva coaliției conduse de Statele Unite și i-au salvat astfel țara de o înfrângere în Războiul din Coreea, au relatat, joi, media oficiale.

Acest conflict sângeros (1950-1953) a fost primul și până acum singurul în care armatele chineză și americană s-au înfruntat direct într-o luptă de mare amploare. Într-un context de tensiuni accentuate între Beijing și Washington, China acordă o mare importanță celei a 70-a aniversare de la începutul angajamentului armatei sale în acest război.

China a fost mult timp un aliat și un susținător economic al Coreei de Nord. Fostul președinte Mao Zedong, al cărui fiu, Mao Anying, a murit în Războiul din Coreea, a descris aceste relații ca fiind „apropiate ca buzele și dinții”.

Relații care au fluctuat de-a lungul anilor, din cauza ambițiilor nucleare ale Phenianului. Cu toate acestea, de când negocierile dintre Statele Unite și Coreea de Nord se află într-un punct mort, Phenianul și Beijingul s-au apropiat.

Simbol al dezghețului sino-coreean

Kim a mers la cimitirul chinez al „Voluntarilor Poporului” chinez, așa cum au fost numiți acei soldați, pentru a participa la această aniversare, a raportat agenția de știri KCNA, numind intrarea Chinei în conflict o „contribuție istorică la marea victorie”.

Coaliția condusă de Statele Unite, sub stindardul Națiunilor Unite, a reușit să împingă înapoi trupele nord-coreene aproape la frontieră înainte ca Mao Zedong să trimită milioane de soldați în sprijinul nord-coreenilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE