Jurnalul de pe front al unui parașutist rus a dezvăluit haosul războiului din Ucraina

Jurnalul de pe front al unui parașutist rus a dezvăluit haosul războiului din Ucraina Sursa: Dreamstime.com

Un parașutist rus a oferit detalii despre despre războiul din Ucraina într-o nouă carte de memorii. El a descris incidente de pe front și cum comandanți panicați nu au putut opri haosul general.

Pavel Filatyev, în vârstă de 34 de ani, a petrecut mai mult de o lună pe fronturile din Herson și Mykolaiv, în sudul Ucrainei. El a făcut parte din Regimentul 56 al armatei ruse. După ce a fost externat din cauza unei infecții oculare severe, parașutistul a publicat un jurnal de 141 de pagini. În aceste foi, el a vorbit despre experiențele sale din timpul războiului.

De asemenea, el a precizat că este conștient că Rusia nu informează corect despre serviciul militar. Totuși, pentru parașutistul rus, faptul că ar ascunde și el aceste detalii  înseamnă ca și el contribuie la pierderile provocate de război. Filatyev și-a deschis jurnalul remarcând că este păcat că jurnaliştilor nu li se permite să viziteze soldaţii din prima linie.

Condițiile precare ale parasutiștilor ruși

Filatyev a explicat în jurnal motivul pentru care jurnaliștii ruși nu au voie să vină să vadă soldații. Rusia nu vrea să apară detalii despre „parașutiști nebărbieriți, nespălați, murdari, slăbiți, care sunt supărați fie pe ucrainenii încăpățânați care refuză să se denazifice”. Un alt motiv pentru care militarii ruși sunt supărați este reprezentat de „ propriii lor comandanți nepricepuți, care sunt incapabili să-i echipeze nici măcar în timp de război”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Filatyev a susținut că jumătate dintre camarazii săi s-ar schimba și s-ar îmbrăca în uniforme ucrainene. Acestea erau confecționate din țesături de calitate superioară și erau mai confortabile decât hainele lor de fabricație rusă. Parașutistul a spus că a sosit într-o tabără de antrenament din Crimeea cu mai puțin de două săptămâni înainte de invazia Ucrainei din 24 februarie. Motivul pentru care a ajuns acolo a fost să-și găsească întreaga echipă formată din 40 de oameni. Ei au fost nevoiți să împartă un singur cort echipat cu o singură tabără.

„Chiar și în Cecenia, unde locuiam în corturi sau în colibe, condițiile noastre de viață erau mai bine organizate”, a povestit el. „Aici nu aveam unde să ne spălăm... pentru cei care au ajuns mai târziu decât ceilalți, eu și alte cinci persoane, nu a mai rămas nici sac de dormit, nici camuflaj, armură sau căști.”

Începutul războiului din Ucraina

Filatyev a scris că, atunci când i s-a eliberat pușca de serviciu, ea era ruginită, avea centura ruptă. De asemenea, arma s-a blocat după ce a tras, forțându-l să petreacă ore întregi curățând-o cu ulei doar pentru a o repara.

În jurul datei de 20 februarie, parașutistul și-a amintit că a venit un ordin de a se muta și de a pleca într-un marș forțat către o locație necunoscută. „Unii soldați au făcut glume că acum «vom ataca Ucraina și vom captura Kievul în trei zile», dar îmi dădeam seama că nu este cazul să râd”, a scris el. „Am spus că dacă s-ar întâmpla așa ceva, nu vom captura nimic în trei zile.”

Filatyev a scris că a conștientizat că ceva grav se întâmplă trei zile mai târziu, când a sosit un comandant și a anunțat că începând cu 24 februarie, salariul parașutistilor va ajunge la 69 de dolari pe zi. Curând, au început să se învârte zvonuri că echipa sa era pe cale să atace Hersonul.

Armata rusă în dezordine completă, lipstiă de echipamente și condusă de ofițeri inapți

Filatyev a descris că armata rusă se află într-o dezordine completă, lipsită de echipamente de bază. De asemenea, miliatarul a spus că erau conduși de ofițeri inapți. „Totul s-a schimbat în ziua aceea. Am observat cum oamenii au început să se schimbe, unii erau nervoși și deveniseră foarte taciturni, unii păreau în mod deschis speriați, alții, dimpotrivă, erau neobișnuit de veseli și optimişti”, a scris el, adăugând că se simțea atât umilit, cât și animat, atribuind acele emoții la un val de adrenalină.

Filatyev a mărturisit că a fost trezit la ora patru dimineața următoare de un vuiet care a făcut să se cutremure pământul. Zgomotul a fost însoțit de un miros acru de praf de pușcă. Atunci a fost momentul când a înțeles că se întâmplă ceva. De asemenea, Filatyev a mai precizat că unul dintre comandanții săi a încercat să ridice moralul trupelor, dar se vedea că și el este speriat de haosul creat.

Cucerirea orașului Herson

Filatyev și colegii săi au fost trimiși în cele din urmă să captureze Herson. Pe drum, au întâlnit tovarăși care le-au povestit în detaliu cum și-au petrecut o noapte întreagă adunând cadavrele rușilor. Când au ajuns în cele din urmă la Herson, soldații ruși înfometați, privați de somn și murdari au început să jefuiască clădirile în căutarea hranei și a ceva valoros. „Am mâncat totul ca niște sălbatici, tot ce era acolo, cereale, fulgi de ovăz, dulceață, miere, cafea”, a povestit Filatyev. „Nimănui nu îi păsa de nimic, eram deja împinși la limită.”

La începutul lunii martie, unitatea lui Filatyev a primit ordin să atace Mykolaiv și Odesa. În timp ce rătăcea prin pădure, Filatyev a întrebat un comandant despre următoarea lor mișcare și i s-a spus că ofițerul superior nu știa ce să facă. Pe măsură ce ofensiva rusă s-a oprit pe fondul rezistenței ucrainene și al ajutorului din ce în ce mai mare din partea Occidentului, Filatyev a descris următoarea lună a vieții sale în tranșee drept „Ziua Marmotei”.

„Ziua Marmotei” lui Filatyev

Parașutistul a spus că detașamentul său a stat în tranșeele de pe linia frontului și că nu putea face duș, mânca sau dormi cum trebuie. El a adăugat că „O bunica ne-a otrăvit plăcintele. Aproape toată lumea s-a intoxicat cu o ciupercă, dinții cuiva au căzut, pielea se desprindea.”

Pe măsură ce condițiile s-au deteriorat, parașutistul în vârstă de 34 de ani a susținut că unii soldați disperați au început să se împuște pentru a obține o bani de la guvernul rus și a pleca acasă. Biletul de salvare al lui Filatyev a venit sub forma unei salve de artilerie care a ridicat un nor de murdărie care i-a intrat în față, provocând o infecție gravă. Acest lucru aproape l-a costat un ochi, dar i-a asigurat supraviețuirea. La întoarcerea în Rusia, veteranul de 34 de ani a spus că a decis să-și urmeze conștiința și să facă tot ce îi stă în putință pentru a „opri această nebunie”.

Și-a încheiat relatarea îngrozitoare cu cuvintele: „NU RĂZBOIULUI!”. De când și-a publicat memoriile-bombă, denunțând războiul și criticând dur conducerea militară, Filatyev a părăsit Rusia cu ajutorul unei organizații pentru drepturile civile și s-a mutat într-o locație necunoscută, potrivit New  York Post.