Jurnalişti din întreaga lumea au trecut prin Poarta Sfântă
- Iuliu Vlădescu
- 27 ianuarie 2025, 11:47

Jurnalişti din întreaga lume au trecut sâmbătă dimineață prin Poarta Sfântă a Sfântului Petru. Aproape zece mii de reprezetanți ai mass-media s-au adunat pentru primul dintre marile evenimente ale Jubileului Speranței care s-a deschis vineri seară la Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, fiind celebrat de vicarul Papei, Cardinalul Baldo Reina, care, la fel ca Pontiful, a invitat la dezarmarea informațiiei prin comunicarea speranței.
Întâlnire între Papa și jurnalişti
După pelerinajul la Poarta Sfântă, jurnaliştii s-au întâlnit cu Papa Francis în Sala Paul al VI-lea.
„Am un discurs de nouă pagini. Dar să citesc la ora asta 9 pagini, cu stomacul care se mișcă, ar fi o tortură”, a spus Papa Francisc în faţa exponenţilor presei din întreaga lume prezenţi în Sala Paul al VI-lea pentru Jubileul Comunicării.
Aşa că Pontiful a înmânat colaboratorilor săi foile cu textul discursului, a adresat câteva cuvinte jurnaliștilor și comunicatorilor, iar apoi, vorbind liber a exprimat un concept esențial:
„A comunica înseamnă a ieși puțin în afara sinelui pentru a oferi un pic din mine altora... Întâlnirea cu celălalt. Munca voastră este o munca care construiește, care îi face pe toți să meargă înainte...”
Dar pentru ca comunicarea să funcționeze, este necesar să rămânem ancorați în adevăr. Iar întrebarea pe care pontful o pune jurnaliştilor care pretind că spun adevărul este: „Dar tu eşti adevărat? Nu doar lucrurile pe care le spui, ci și tu în interiorul tău, în viața ta, ești adevărat?… Comunicarea este un lucru divin. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți.”
Dependența de rețelele sociale provoacă „putregaiul creierului”
„Libertatea este curajul de a alege. Să profităm de ocazia Jubileului pentru a ne reînnoi, pentru a redescoperi acest curaj. Curajul de a elibera inima de ceea ce o corupe”, îndeamnă Papa Francisc.
„Să punem în centrul inimii respectul pentru cea mai înaltă și mai nobilă parte a umanității noastre, să evităm să o umplem cu ceea ce putrezește și o face să putrezească - a continuat el -. Alegerile fiecăruia dintre noi contează, de exemplu, pentru a elimina acea 'putrezire a creierului cauzată de dependența de acel „scrolling” neîntrerupt, pe rețelele sociale” .
„Unde putem găsi leacul pentru această boală dacă nu lucrând, cu toții împreună, la formarea, mai ales a tinerilor?”, a întrebat Pontiful, potrivit căruia „avem nevoie de o alfabetizare mediatică, pentru a ne educa și a educa pentru o gândire critică, pentru a avea răbdarea discernământului necesar cunoașterii și pentru a promova creșterea personală și participarea activă a fiecăruia la viitorul propriei comunități”.
„Avem nevoie de antreprenori curajoși, de ingineri de calculatoare curajoși, pentru ca frumusețea comunicării să nu fie coruptă. Marile schimbări nu pot fi rezultatul unei multitudini de minți adormite, ci pornesc mai degrabă din comuniunea inimilor luminate”, a adăugat Papa Francisc.
Papa lansează alături de jurnalişti hashtag-ul #hopetelling: „Căutați firimiturile ascunse ale binelui”
În ziua Jubileului Comunicării, Suveranul Pontif a scris pe X: "Fac apel la comunicatorii din întreaga lume: spuneți și povești de speranță. Lăsa-ți ca povestirea să fie și #Hopetelling.
Căutați firimiturile ascunse ale binelui chiar și atunci când totul pare pierdut, permiteți-vă să sperați împotriva oricărei speranțe".
„Jurnalismul este o vocație”
"A fi jurnalist este mai mult decât o profesie. Este o vocație și o misiune. Voi comunicatorii aveți un rol fundamental pentru societate de astăzi, în a spune faptele și în modul în care le spuneți", a sus Papa Francisc în discursul pe care l-a ţinut în fata jurnaliştilor şi comunicatorilor care participă la Jubileul Lumii Comunicării.
„Știm – a continuat el – că limbajul, atitudinea, tonurile pot fi decisive și pot face diferența între o comunicare care reaprinde speranța, creează punți, deschide uși și o comunicare care în schimb sporește diviziunile, polarizările, simplificările realității”.
Întâlnirea cu Pontiful a fost precedată, la ora 10.00, de reflecțiile a doi mari martori ai unei comunicări pline de speranță: Maria Ressa, jurnalist, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, director al platformei Rappler și Colum McCann, scriitor, autor al cărții Apeirogon și Great.
World Spin, co-fondator al rețelei Narative 4. La final, a avut loc un concert susţinut de maestrului Uto Ughi alături de Orchestra sa, eveniment promovat de Fundația Uto Ughi.
Jubileul Lumii Comunicării se încheie duminică cu slujba, În Ziua Cuvântului lui Dumnezeu, prezidată de Papa Bergoglio la Bazilica Sf. Petru, potrivit RaiNews.
(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)