Ponta, primul candidat înscris oficial în cursa prezidenţială. Preşedintele PSD şi-a depus ieri candidatura la BEC în compania mai multor lideri PSD, UNPR şi PC. Echipa de campanie a lui Ponta a reuşit să strângă 2,2 milioane de semnături care să sprijine candidatura social-democratului la prezidenţiale. Tot ieri, Ponta a încercat să dea mai multe lovituri cu impact social, fiind prezent în Parlament la votul de prelungire a termenului limită referitor la liberalizarea preţului la gaze, precum şi la votul prin care legislativul a permis, din nou, cumulul pensiei cu salariul. Aseară, Victor Ponta s-a aflat din nou sub tirul atacurilor lui Traian Băsescu: „Ponta, cine eşti tu? Ne-ai spus tot despre tine? Sunt lucruri pe care românii trebuie să le întrebe.”

Klaus Iohannis s-a bucurat ca Geoană în 2009 – victorie à la Pirus pentru liderul ACL. „A fost surpriza plăcută a zilei” a declarat ieri Iohannis, încercând să explice faptul că ordonanţa traseiştilor nu a întrunit numărul necesar de voturi în Camera Deputaţilor. În fapt, Iohannis a ţopăit de bucurie exact ca Geoană în 2009, fără să ştie că, în contextul trântirii ordonanţei în Cameră, OUG rămâne în vigoare şi produce efecte. În fapt, tot mai mulţi aleşi locali PNL şi PDL decid să treacă barca, motiv pentru care liderii ACL, în frunte cu Iohannis, au adoptat tactica număratului victimelor din oştirea primarilor.

ACL realizează în acest moment o evidenţă a aleşilor locali care părăsesc cele două partide. În paralel, Iohannis este acuzat de voci ale puterii că este ipocrit pe subiectul OUG, dat fiind că cel puţin doi baroni locali ai PNL şi-au consolidat majorităţile locale de la momentul intrării în vigoare a OUG, apelând la traseism. Este vorba despre primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi de baronul liberal de Hunedoara, Mircea Moloţ – în cele două judeţe majorităţile PNL au fost consolidate cu traseişti luaţi de la UNPR sau PPDD. Este greu de crezut că Iohannis îi va trage de mânecă pe cei doi lideri locali ai PNL şi îi va pune pe nou intraţii liberali să se întoarcă la „partidele-mamă”.

Elena Udrea: prima ţintă ca preşedinte, să îl dea jos pe Ponta! Candidata PMP este fermă în lupta pe care a declarat-o lui Ponta, susţinând că primul lucru pe care îl va face din postura de preşedinte va fi schimbarea guvernului Ponta prin crearea unei alte majorităţi parlamentare. În contextul în care Iohannis are o atitudine ezitantă pe acest subiect, promiţându-le celor din ACL că, dacă nu în 2015, în mod cert din 2016 vor veni la guvernare, Udrea a adoptat o strategie clară, dorind să dărâme Guvernul lui Ponta prin mişcări masive la nivelul actualei majorităţi parlamentare.

"Traseism înseamnă să pleci dintr-un partid în altul. Eu nu vreau să plece dintr-un partid în altul, eu vreau doar să susţina căderea Guvernului Ponta. Deci nu mă interesează dacă împotriva Guvernului Ponta votează de la PSD. Foarte bine! Să voteze de la PSD, de la PNL, de la PDL", a declarat Udrea, invitată la Europa FM.